Difference between revisions of "Supported Hardware/Sound cards"

From ReactOS Wiki
Jump to: navigation, search
(Notes: Testing)
m (Notes: Testing)
Line 342: Line 342:
 
== Notes: Testing ==
 
== Notes: Testing ==
 
Latest versions of Winamp suffer of an annoying [http://www.reactos.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=1239 bug] in ros that won't let you click on it as if the main window were transparent. I've done some tests and the last "clickable" and "working" version is 1.90. After 1.90 Winamp crashes but its main window is still clickable until 2.08. Special pack for ros made from 1.90 + 2.08 [http://www.4shared.com/file/107415980/501ea0ce/Winamp4ROS.html here]. Gabriel_it
 
Latest versions of Winamp suffer of an annoying [http://www.reactos.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=1239 bug] in ros that won't let you click on it as if the main window were transparent. I've done some tests and the last "clickable" and "working" version is 1.90. After 1.90 Winamp crashes but its main window is still clickable until 2.08. Special pack for ros made from 1.90 + 2.08 [http://www.4shared.com/file/107415980/501ea0ce/Winamp4ROS.html here]. Gabriel_it
 +
 
Aureal is known to use MF - multifunction entries in their INF. As we dont support such, one has to convert it back to normal entries before trying out the driver. Caemyr
 
Aureal is known to use MF - multifunction entries in their INF. As we dont support such, one has to convert it back to normal entries before trying out the driver. Caemyr
  

Revision as of 10:27, 19 June 2010

Supported Hardware/Sound Cards

Please update this page with the status of each soundcard that is tested. Please add a link to the site where the driver was obtained, driver version and OS version. AS YOU CAN SEE, ITS LISTED ALPHABETICALLY, SO PLEASE COMPLY TO THIS ORDER.

Possible statuses

Status Description
Not tested No test has been performed.
Works Works without any major problems
Inaccurate Outdated / insufficient debugging data
Failed Fails to work or crashes ROS

Tested Soundcards

Soundcard Chipset Status Revision Comments Tester Download URL
AC'97 (Avance Logic) ALC100P on KT133a Inaccurate missing No wave-out device. Davy Bartoloni
Aureal Vortex 1 Aureal Vortex AU8810A1 Inaccurate 41939 Drivers: "Aureal Vortex 8810 Audio (WDM)" (XP drivers) - Inf not recognized: 8810 Davy Bartoloni
Aureal Vortex 2 Aureal Vortex AU8830A2 acpxp Inaccurate 41939 Drivers: "Aureal Vortex 8830 Audio (WDM)" (XP drivers) - Inf not recognized: 8830 Davy Bartoloni
Via Ac'97 on notebook Compaq 12XL406A Via AC'97 Inaccurate 41357 Drivers: "Controller audio (WDM) Via AC'97" (XP drivers) - BSOD (ntoskrnl.exe) during installation ( sorry no RS232 on this notebook ) Davy Bartoloni
Via AC'97 on Compaq Presario 1400 Via AC'97 Inaccurate 41351 AC97 XP drivers - Wave-Out device is present, system hangs when a sound is played. ( sorry no RS232 on this notebook ) Davy Bartoloni
Avance Logic Inc. ALS 4000 Rev 1.10 ALS4000 0A096T1 Works 42467
  • ---Test1--- 41380 Installs ok, ROS crashes after restart, see debug log
  • ---Test2--- 41939 Installs ok, Some Noises/Desincronization on output sound, see debug log
  • ---Test3--- 42467 Decreased Noises/Desincronization on output sound.
Davy Bartoloni
Avance Logic Inc. ALS 4000 Rev 1.1 ALS4000 04364T2 Inaccurate 41939
  • ---Test1 --- 41380 Wave Out is present
  • ---Test2 --- 41939 System hangs on Installation ( Card can be Broken, other tests required )
Davy Bartoloni
AT-4000-4 ALS4000 13310Q1 Works 42467
  • ---Test1--- 41380 Installation works, debug log, system hangs during boot debug log
  • ---Test2--- 41939 Installs ok, Some Noises/Desincronization on output sound.
  • ---Test3--- 42467 Decreased Noises/Desincronization on output sound.
Davy Bartoloni
Avance Logic Inc. ALS 4000 Rev 1.1 ALS4000 9B122S1 Works 41939
  • ---Test1--- 31384 Wave Out is present but system crashes when playing a sound ( ALS4000 official driver for XP ) debug log - This bug has been recently fixed, please re-test.
  • ---Test2--- 41939 Works. Same as others ALS4000 Cards
Davy Bartoloni
C-Media 8738 CMedia-8738 Works missing Needs custom hacked driver Johannes Anderwald [1]
C-Media PCI CARD 6 Channel Cmedia-8738 Works 43337 Notified (from Elhoir) on IRC that standard driver works (card is back! :) ) No sound heard yet, anyway :( Elhoir
A.8738-4C CMI8738/PCI-SX HRTF Works 42762
  • ---test1---- 42467 Hang on driver installation (Drivers from C-media Site),C-MediaPCIAudioDevice
  • ---test2---- 42762 Troubles with USB controller (removed for tests) sounds are played very slow,system works very slow during playback,C-MediaPCIAudioDevice
Davy Bartoloni
Creative SoundBlaster PCI 128 CT4700 (5507 5507000101) Works missing Card n°5 on this picture Davy Bartoloni
Creative SoundBlaster PCI 64 (audio PCI 3000) Ensoniq Es1370 Audio PCI 1370-0001-01 Works missing Using Ensoniq ES1370 drivers ( from Creative ) Davy Bartoloni
Creative SoundBlaster PCI 128 CT4750 (CT5880-DEQ) Inaccurate 41368 (copying .sys file on system32\drivers before installation , RARE BSOD during startup, debug installation Davy Bartoloni
Creative SoundBlaster PCI 128 CT4810 (CT2518-DAQ) Inaccurate 41939 No wave-out device. Davy Bartoloni
Creative SoundBlaster PCI 128 CT4810 (CT5880-DCQ) Failed 42467 Davy Bartoloni
Creative SoundBlaster PCI 128 ES1373 (1373-0001-02) Failed 43145 It installs ok but ros crashes when trying to play. See ES1371-ES1373 folder from link for debug log and drivers. Gabriel ilardi ES1371-ES1373
Creative SoundBlaster PCI 128 CT4810 ES1373 (1373-0001-04) Works 42467
  • ---Test1--- 41380 XP native drivers, correct installation, but no Wave-Out device debug log - has been recently fixed
  • ---Test2--- 41939 Xp native drivers, correct installation, But ReactOS hangs on BootLogo during Reboot debug log - registry corruption - retry
  • ---Test1--- 42467 XP native drivers, works fine CreativeAudioPCI2(ES1371,ES1373)(WDM)
Davy Bartoloni
Creative SoundBlaster PCI 512 Creative EMU10K1-SEF Inaccurate 41368 Hang during driver installation, see debug log

Joystick-Port setup debug log

Davy Bartoloni
Crystal SoundFusion unknown Inaccurate 32694 See bug 3138 revision too old, please update
ESS Allegro - ES1988 ES1988 Failed 43145 Card installs ok, but winamp says no audio devices - See ES1988 folder from link for debug log and drivers. Gabriel ilardi ES1988
SC2000 Ess Allegro 1989S L130 Failed 42467
  • ---test1---- 41939 System hangs during installation
  • ---test2---- 42467 Hang on reboot afer driver installation, no waveout device. ESSAllegroPCIAudio(WDM)
Davy Bartoloni
ESS Solo-1 ES1938S D098 Inaccurate 42467
  • ---test1---- 41348 Hang on driver installation (native xp, ESS Solo1 PCI AudioDrive (WDM)), see debug log
  • ---test2---- 42467 Hang on driver installation (native xp drivers)AudioDriveESS1969PCI(WDM)
Davy Bartoloni
Phantom 806 (FM801) ForteMedia FM801-AU Inaccurate missing No wave-out device. Davy Bartoloni
Realtek AC'97 (VIA on board) VT8233/A/8235/8237 VIA Failed 41809 Blue screen after reboot tested with VIA & Realtek drivers LinoSP drivers
SoundMAX integrated digital audio Failed 42095 Ros crashes during installation. See SoundMAX folder for debug log and drivers from link. Gabriel ilardi SoundMax
Turtle Beach Montego Vortex AU8820C0 (9903-MBP90) Failed missing Installs fine using XP WDM drivers. Playback is limited to few seconds (Winamp 2.91) then it's cut silent. Haos
VM QEMU AC'97 AC'97 Works missing Works from Qemu 0.10.0 Davy Bartoloni
VM QEMU ES1370 ES1370 Works missing Tested with QEMU 0.9.0 and 0.10.5. See installation in QEMU. Gabriel ilardi
VM VirtualBox AC'97 AC'97 Works missing This is known to work best atm, see the installation in VirtualBox Gabriel ilardi
VM VMWARE SB16 SB16 Works missing See VMware
VM VMWARE ES1371 ES1371 Works missing Broken with VMWare Workstation >= 5.5.2 Didn't work in revisions earlier than 40930. See [2] Gabriel ilardi
Yamaha XG Pci YMF724F-V Failed 42467
  • ---test1--- 41380 debug log: Start-Install-Reboot, no sound from speakers, occasionally, system crashes during sound playback Debug-BT
  • ---test2---- 41939 Driver installs correctly, but system hangs when icons appears Debug-BT
  • ---test3---- 42467 Driver installs correctly, but no sound from speakers during playback Debug
Davy Bartoloni

Notes: Testing

Latest versions of Winamp suffer of an annoying bug in ros that won't let you click on it as if the main window were transparent. I've done some tests and the last "clickable" and "working" version is 1.90. After 1.90 Winamp crashes but its main window is still clickable until 2.08. Special pack for ros made from 1.90 + 2.08 here. Gabriel_it

Aureal is known to use MF - multifunction entries in their INF. As we dont support such, one has to convert it back to normal entries before trying out the driver. Caemyr

Debugging

If you can provide a debug log and compile ReactOS from sources, please change NDEBUG to YDEBUG in the following files:

reactos\drivers\wdm\audio\backpln\portcls\private.hpp
reactos\drivers\wdm\audio\filters\kmixer\kmixer.h
reactos\drivers\wdm\audio\legacy\wdmaud\wdmaud.h
reactos\drivers\wdm\audio\sysaudio\sysaudio.h

You'll need to recompile those modules (make portcls_clean sysaudio_clean, wdmaud_kernel_clean make kmixer_clean)