Difference between revisions of "Supported Hardware/Sound cards"

From ReactOS Wiki
Jump to: navigation, search
(Tested Soundcards)
(Tested Soundcards)
Line 29: Line 29:
 
! style="width: 5%;" | Download URL
 
! style="width: 5%;" | Download URL
 
|-
 
|-
! style="background: #ececec;" | VM VirtualBox AC97
+
! style="background: #ececec;" | AC'97 (Avance Logic)
|
+
|ALC100P on KT133a
! {{works}}
+
! {{failed}}
| This is known to work best atm, see the installation [http://www.reactos.org/wiki/index.php/HOWTO/setup_ReactOS_sound_with_VBox instructions]
+
| No wave-out device.
![[user:Gabrielilardi|gabriel_it]]
+
! [[user:Davy Bartoloni|Davy Bartoloni]]
 +
 
 
|-
 
|-
! style="background: #ececec;" | VM VMWARE sb16
+
! style="background: #ececec;" | AC'97 on Compaq Presario 1400
|
+
|Via AC'97
! {{works}}
+
! {{failed}}
| See [http://www.reactos.org/wiki/index.php/HOWTO/setup_ReactOS_sound_with_VMWare_sb16 instructions]
+
| No wave-out device.
!
+
! [[user:Davy Bartoloni|Davy Bartoloni]]
|-
+
 
! style="background: #ececec;" | VM VMWARE ES1371
 
|
 
! {{works}}
 
| Broken with VMWare Workstation >= 5.5.2 Didn't work in revisions earlier than 40930. See [http://www.reactos.org/wiki/index.php/HOWTO/setup_ReactOS_sound_with_VMWare instructions]
 
![[user:Gabrielilardi|gabriel_it]]
 
|-
 
! style="background: #ececec;" | VM QEMU ES1370
 
| ES1370
 
! {{works}}
 
| Tested with QEMU 0.9.0 and 0.10.5. See installation [http://www.reactos.org/wiki/index.php/HOWTO/setup_ReactOS_sound_with_Qemu instructions].
 
![[user:Gabrielilardi|gabriel_it]]
 
 
|-
 
|-
! style="background: #ececec;" | VM QEMU AC97
+
! style="background: #ececec;" | Creative SoundBlaster PCI 128
| AC97
+
| CT4700 (5507 5507000101)
! {{works}}
 
| Works from Qemu 0.10.0
 
![[user:Davy Bartoloni|Davy Bartoloni]]
 
|-
 
! style="background: #ececec;" | SoundBlaster PCI128 (CT4700)
 
| Creative 5507 5507000101
 
 
! {{works}}
 
! {{works}}
 
| .REG Patch is not necessary ( Card n°5 on this PIC: www.wcn.it/Audio.reactos.jpg )
 
| .REG Patch is not necessary ( Card n°5 on this PIC: www.wcn.it/Audio.reactos.jpg )
 
![[user:Davy Bartoloni|Davy Bartoloni]]
 
![[user:Davy Bartoloni|Davy Bartoloni]]
 +
 
|-
 
|-
! style="background: #ececec;" | Compaq Presario 1400 Ac'97
+
! style="background: #ececec;" | Creative SoundBlaster PCI 128
|Via Ac'97
+
|CT4750 (CT5880-DEQ)
 
! {{failed}}
 
! {{failed}}
 
| No wave-out device.
 
| No wave-out device.
 
! [[user:Davy Bartoloni|Davy Bartoloni]]
 
! [[user:Davy Bartoloni|Davy Bartoloni]]
 +
 
|-
 
|-
! style="background: #ececec;" | Creative CT4750 (128)
+
! style="background: #ececec;" | Creative SoundBlaster PCI 128
|CT5880-DEQ
+
|CT4810 (CT2518-DAQ)
 
! {{failed}}
 
! {{failed}}
 
| No wave-out device.
 
| No wave-out device.
 
! [[user:Davy Bartoloni|Davy Bartoloni]]
 
! [[user:Davy Bartoloni|Davy Bartoloni]]
 +
 
|-
 
|-
! style="background: #ececec;" | Creative CT4810 (128)
+
! style="background: #ececec;" | Creative SoundBlaster PCI 128
|CT2518-DAQ
+
|CT4810 (CT5880-DCQ)
 
! {{failed}}
 
! {{failed}}
 
| No wave-out device.
 
| No wave-out device.
 
! [[user:Davy Bartoloni|Davy Bartoloni]]
 
! [[user:Davy Bartoloni|Davy Bartoloni]]
 +
 
|-
 
|-
! style="background: #ececec;" | Creative CT4810 (128)
+
! style="background: #ececec;" | Creative SoundBlaster PCI 128D
|CT5880-DCQ
+
|ES1373 (1373-0001-02)
 
! {{failed}}
 
! {{failed}}
| No wave-out device.
+
| It installs but ros jumps into kdbg frequently, audio jumps continuously it's laggy. See bug [http://www.reactos.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=4550 4550]. It's amazing to hear audio from real hw :)
! [[user:Davy Bartoloni|Davy Bartoloni]]
+
![[user:Gabrielilardi|gabriel_it]]
 +
 
 
|-
 
|-
! style="background: #ececec;" | Creative CT5803 (128)
+
! style="background: #ececec;" | Creative SoundBlaster PCI 128D
|ES1373 1373-0001-04
+
|ES1373 (1373-0001-04)
 
! {{failed}}
 
! {{failed}}
 
| Bsod (ntoskrnl.exe) after .REG patch.
 
| Bsod (ntoskrnl.exe) after .REG patch.
 
! [[user:Davy Bartoloni|Davy Bartoloni]]
 
! [[user:Davy Bartoloni|Davy Bartoloni]]
|-
+
 
! style="background: #ececec;" | Creative Sound Blaster AUDIO PCI 128D
 
| Creative ES1373 1373-0001-02
 
! {{failed}}
 
| It installs but ros jumps into kdbg frequently, audio jumps continuously it's laggy. See bug [http://www.reactos.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=4550 4550]. It's amazing to hear audio from real hw :)
 
![[user:Gabrielilardi|gabriel_it]]
 
 
|-
 
|-
 
! style="background: #ececec;" | Crystal SoundFusion
 
! style="background: #ececec;" | Crystal SoundFusion
Line 106: Line 90:
 
| See bug [http://www.reactos.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=3138 3138]
 
| See bug [http://www.reactos.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=3138 3138]
 
!
 
!
 +
 
|-
 
|-
 
! style="background: #ececec;" | ESS Allegro - ES1988
 
! style="background: #ececec;" | ESS Allegro - ES1988
Line 112: Line 97:
 
| No wave-out device. Winamp doesn't find a soundcard. Rev. 41131. See [http://www.reactos.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=4551 bug 4554].
 
| No wave-out device. Winamp doesn't find a soundcard. Rev. 41131. See [http://www.reactos.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=4551 bug 4554].
 
![[user:Gabrielilardi|gabriel_it]]  
 
![[user:Gabrielilardi|gabriel_it]]  
 +
 
|-
 
|-
! style="background: #ececec;" | Ess Solo-1
+
! style="background: #ececec;" | ESS Solo-1
 
|ES1938S D098
 
|ES1938S D098
 
! {{failed}}
 
! {{failed}}
 
| Bsod on startup (ntoskrnl.exe) using ESS 1969 PCI (WDM) drivers
 
| Bsod on startup (ntoskrnl.exe) using ESS 1969 PCI (WDM) drivers
 
! [[user:Davy Bartoloni|Davy Bartoloni]]
 
! [[user:Davy Bartoloni|Davy Bartoloni]]
 +
 
|-
 
|-
 
! style="background: #ececec;" | Phantom 806 (FM801)
 
! style="background: #ececec;" | Phantom 806 (FM801)
Line 124: Line 111:
 
| No wave-out device.
 
| No wave-out device.
 
! [[user:Davy Bartoloni|Davy Bartoloni]]
 
! [[user:Davy Bartoloni|Davy Bartoloni]]
|-
+
 
! style="background: #ececec;" | KT133a AC'97 WDM
 
|Avance Logic ALC100P
 
! {{failed}}
 
| No wave-out device.
 
! [[user:Davy Bartoloni|Davy Bartoloni]]
 
 
|-
 
|-
 
! style="background: #ececec;" | Realtek AC'97 Audio for VIA (R) Audio Controller
 
! style="background: #ececec;" | Realtek AC'97 Audio for VIA (R) Audio Controller
Line 136: Line 118:
 
| Rev.40825. Successful installation, but Kmixer does not start. [http://www.pcchips.com.tw/PCCWebSite/Downloads/ProductsDetail_Download.aspx?detailid=358&DetailName=Driver&DetailDesc=&CategoryID=1&MenuID=6&LanID=0 Realtek Codec Sound on board driver A3.90(6120)]
 
| Rev.40825. Successful installation, but Kmixer does not start. [http://www.pcchips.com.tw/PCCWebSite/Downloads/ProductsDetail_Download.aspx?detailid=358&DetailName=Driver&DetailDesc=&CategoryID=1&MenuID=6&LanID=0 Realtek Codec Sound on board driver A3.90(6120)]
 
!
 
!
 +
 +
|-
 +
! style="background: #ececec;" | VM QEMU AC'97
 +
|AC'97
 +
! {{works}}
 +
| Works from Qemu 0.10.0
 +
![[user:Davy Bartoloni|Davy Bartoloni]]
 +
 +
|-
 +
! style="background: #ececec;" | VM QEMU ES1370
 +
|ES1370
 +
! {{works}}
 +
| Tested with QEMU 0.9.0 and 0.10.5. See installation [http://www.reactos.org/wiki/index.php/HOWTO/setup_ReactOS_sound_with_Qemu instructions].
 +
![[user:Gabrielilardi|gabriel_it]]
 +
 +
|-
 +
! style="background: #ececec;" | VM VirtualBox AC'97
 +
|AC'97
 +
! {{works}}
 +
| This is known to work best atm, see the installation [http://www.reactos.org/wiki/index.php/HOWTO/setup_ReactOS_sound_with_VBox instructions]
 +
![[user:Gabrielilardi|gabriel_it]]
 +
 +
|-
 +
! style="background: #ececec;" | VM VMWARE SB16
 +
|SB16
 +
! {{works}}
 +
| See [http://www.reactos.org/wiki/index.php/HOWTO/setup_ReactOS_sound_with_VMWare_sb16 instructions]
 +
!
 +
 +
|-
 +
! style="background: #ececec;" | VM VMWARE ES1371
 +
|ES1371
 +
! {{works}}
 +
| Broken with VMWare Workstation >= 5.5.2 Didn't work in revisions earlier than 40930. See [http://www.reactos.org/wiki/index.php/HOWTO/setup_ReactOS_sound_with_VMWare instructions]
 +
![[user:Gabrielilardi|gabriel_it]]
 +
 
|-
 
|-
 
! style="background: #ececec;" | Yamaha XG Pci
 
! style="background: #ececec;" | Yamaha XG Pci

Revision as of 20:08, 28 May 2009

Supported Hardware/Sound Cards

Please update this page with the status of each soundcard that is tested.

Possible statuses

Status Description
Works Works without any major problems
Not tested No test has been performed.
Failed Fails to work or crashes ROS

Tested Soundcards

Soundcard Chipset Status Comments Tester Download URL
AC'97 (Avance Logic) ALC100P on KT133a Failed No wave-out device. Davy Bartoloni
AC'97 on Compaq Presario 1400 Via AC'97 Failed No wave-out device. Davy Bartoloni
Creative SoundBlaster PCI 128 CT4700 (5507 5507000101) Works .REG Patch is not necessary ( Card n°5 on this PIC: www.wcn.it/Audio.reactos.jpg ) Davy Bartoloni
Creative SoundBlaster PCI 128 CT4750 (CT5880-DEQ) Failed No wave-out device. Davy Bartoloni
Creative SoundBlaster PCI 128 CT4810 (CT2518-DAQ) Failed No wave-out device. Davy Bartoloni
Creative SoundBlaster PCI 128 CT4810 (CT5880-DCQ) Failed No wave-out device. Davy Bartoloni
Creative SoundBlaster PCI 128D ES1373 (1373-0001-02) Failed It installs but ros jumps into kdbg frequently, audio jumps continuously it's laggy. See bug 4550. It's amazing to hear audio from real hw :) gabriel_it
Creative SoundBlaster PCI 128D ES1373 (1373-0001-04) Failed Bsod (ntoskrnl.exe) after .REG patch. Davy Bartoloni
Crystal SoundFusion unknown Failed See bug 3138
ESS Allegro - ES1988 ES1988 Failed No wave-out device. Winamp doesn't find a soundcard. Rev. 41131. See bug 4554. gabriel_it
ESS Solo-1 ES1938S D098 Failed Bsod on startup (ntoskrnl.exe) using ESS 1969 PCI (WDM) drivers Davy Bartoloni
Phantom 806 (FM801) ForteMedia FM801-AU Failed No wave-out device. Davy Bartoloni
Realtek AC'97 Audio for VIA (R) Audio Controller unknown Failed Rev.40825. Successful installation, but Kmixer does not start. Realtek Codec Sound on board driver A3.90(6120)
VM QEMU AC'97 AC'97 Works Works from Qemu 0.10.0 Davy Bartoloni
VM QEMU ES1370 ES1370 Works Tested with QEMU 0.9.0 and 0.10.5. See installation instructions. gabriel_it
VM VirtualBox AC'97 AC'97 Works This is known to work best atm, see the installation instructions gabriel_it
VM VMWARE SB16 SB16 Works See instructions
VM VMWARE ES1371 ES1371 Works Broken with VMWare Workstation >= 5.5.2 Didn't work in revisions earlier than 40930. See instructions gabriel_it
Yamaha XG Pci YMF724F-V Failed Bsod during installation. Davy Bartoloni

Notes: Testing

Latest versions of Winamp suffer of an annoying bug in ros that won't let you click on it as if the main window were transparent. I've done some tests and the last "clickable" and "working" version is 1.90. After 1.90 Winamp crashes but its main window is still clickable until 2.08. Special pack for ros made from 2.90 + 2.08 here. Gabriel_it

Debugging

If you can provide a debug log and compile ReactOS from sources, please change NDEBUG to YDEBUG in the following files:

reactos\drivers\wdm\audio\backpln\portcls\private.h
reactos\drivers\wdm\audio\filters\kmixer\kmixer.h
reactos\drivers\wdm\audio\legacy\wdmaud\wdmaud.h
reactos\drivers\wdm\audio\sysaudio\sysaudio.h

You'll need to recompile those modules (make portcls_clean sysaudio_clean, wdmaud_kernel_clean make kmixer_clean)

  • Please add a link to the site where the driver was obtained, driver version and OS version