Instalacja pod Windows XP

Moderators: niski, Saibamen

Post Reply
Ivellios
Posts: 3
Joined: Tue Jun 06, 2006 5:29 pm
Location: Katowice
Contact:

Instalacja pod Windows XP

Post by Ivellios »

Próbuję już różnych kombinacji, niestety jak dotąd nie udało mi się ani zainstalować ReactOS'a pod Windows XP SP1, ani nawet zbootować płytki LIVE CD :(

Ustawiłem nawet bootowanie z napędu DVD w BIOS'ie, nadal jednak zamiast ReactOS'a uruchamia mi się Windows

Tak samo się dzieje gdy np próbuję uruchomić z płyty którąś z dystrybucji Linuksa...

Czy wie ktoś, jak obejść tego typu problemy? Bo ja już próbowałem wielu sposobów...

Aha, przy uruchamianiu kompa wyświetla mi się "Current configuration is for Windows200/XP only"

kwaku1
Posts: 79
Joined: Mon Jan 16, 2006 5:58 pm

Post by kwaku1 »

Jeżeli podczas uruchomienia BIOS daje komunikat "Aktualna konfiguracja przeznaczona jest tylko dla Win 2000/XP", to najlepiej będzie wejść do BIOSu i poszukać, gdzie można to zmienić.
Możesz też zerknąć do instrukcji obsługi płyty głównej. Widocznie aktualne ustawienia nakazują pominięcie bootu z CD innych OS-ów, niż te dwa.

Ivellios
Posts: 3
Joined: Tue Jun 06, 2006 5:29 pm
Location: Katowice
Contact:

Post by Ivellios »

Ok, co trzeba zrobić, aby te ustawienia zmienić?
Tzn jak wejść do BIOS'u po uruchomieniu komputera?

Sory, ale w nowszym kompie ostatni raz coś w BIOS'ie zmieniałem ładnych parę latek temu ;)

kwaku1
Posts: 79
Joined: Mon Jan 16, 2006 5:58 pm

Post by kwaku1 »

W większości BIOSów, aby do niego wejść wystarczy nacisnąć klawisz "Delete" podczas uruchamiania komputera. W niektórych klawisz "F2". No i są jeszcze różne wyjątki.
Ale zawsze podczas startu jest podana informacja jaki klawisz nacisnąć należy - coś w rodzaju - F2 Setup.
Gdzie w Twoim BIOSie te ustawienie zmienić należy, nie wiem. Szczerze mówiąc po raz pierwszy spotykam się z tak dziwną konfiguracją.
Układ graficzny niektórych BIOSów potrafi bardzo różnić się od standartowych. Musisz dokładnie przejrzeć wszelkie opcje.

Kilka przydatnych linków:

http://www.bios.pl/index.php?d87fb.1871 ... .0.0/0.0.0

http://www.agavk.p9.pl/strony/win_bios_0.php

http://www.bios.webd.pl/

Jeżeli chodzi o ten pierwszy link, jest tam również forum. Proponuję żebyś tam się zapytał co zrobić w Twoim przypadku. Może ktoś już zetknął się z takim oryginalnym ustawieniem.

Speaktrap!
Posts: 13
Joined: Tue Sep 12, 2006 5:20 pm

Post by Speaktrap! »

Możesz też spróbować Smart Boot Menager. http://btmgr.webframe.org/
Omija opcje bootowania z biosu. Fajne, działa. Potrzebujesz tylko dyskietki. Dyskietkę powinien już dopuścić.

.aart3k
Posts: 339
Joined: Sat Apr 01, 2006 11:21 am

Post by .aart3k »

Bootujesz ze złego IDE najwidoczniej, poszukaj sekwencji bootowania w BIOS.

A jeżeli BIOS jest jakiś dziki i nie pozwala uruchomić innych bootloaderów niż ntldr: zflashuj go na jakąś nowszą wersję :)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests