ReactOS és a jövő

Moderator: Talley

Post Reply
hrobi88
Posts: 37
Joined: Sun Sep 27, 2009 12:39 pm
Location: Hungary (Magyarország)
Contact:

ReactOS és a jövő

Post by hrobi88 »

Szerintetek mit hoz a holnap? Milyen lesz, vagy milyennek kellene lennie a ReactOS-nek? Milyen újításokat látnátok szívesen? Vajon egyszer majd rivalissá válik a világ legelterjedtebb operációs rendszere?
Itt az alkalom, hogy kifejtsd a véleményed, elmondd az ötleteidet, és azt, hogy mit gondolsz a ReactOS jövőjéről.
hrobi88
Posts: 37
Joined: Sun Sep 27, 2009 12:39 pm
Location: Hungary (Magyarország)
Contact:

Re: ReactOS és a jövő

Post by hrobi88 »

Az ingyenes, nyílt forráskódú operációs rendszerek és szoftverek előtt nagy jövő áll. Mindenki hozzáférhet a forráskódhoz, ezért nagyon gyors a hibajavítás és a fejlesztés. A ReactOS elkészítése egy nagyon jó ötlet volt, mivel ingyenesen biztosítani fogja azt, amit egy óriás cég tízezrekért tesz csak meg.
Nagy riválisa lesz még ez az operációs rendszer a "világ óriás"-nak. :D
Annak örülnék a legjobban, ha a jövőben legalább úgy, sőt jobban, stabilabban működne a ReactOS, mint a Windows, valamint ha hibrid operációs rendszerként működne, futtatva mind a Windows, mind a Linux programjait.
blueghost
Posts: 12
Joined: Wed Mar 01, 2006 4:59 pm
Location: Hungary, Budapest

Re: ReactOS és a jövő

Post by blueghost »

Én csak reménykedek hogy előbb-utóbb egy valamilyen szinten használható rendszer lesz belőle. :-) Bár az a tény, hogy 1998 óta fejlesztik, már önmagában elmondja, hogy a fejlesztők igen komolyan gondolják. Sok hasonló nagyságrendű nyílt forráskodú projekt 1-2 év után elhalt érdeklődés/idő hiányában.
blueghost
Posts: 12
Joined: Wed Mar 01, 2006 4:59 pm
Location: Hungary, Budapest

Re: ReactOS és a jövő

Post by blueghost »

Amúgy kiváncsi lennék, hogy akik régen foglalkoztak a magyar fordítással, illetve követték a fejlesztést, azok közül van-e még aki olvassa ezt a fórumot. Mondjuk egy helló-t dobhatnának ide. :-)
hrobi88
Posts: 37
Joined: Sun Sep 27, 2009 12:39 pm
Location: Hungary (Magyarország)
Contact:

Re: ReactOS és a jövő

Post by hrobi88 »

Bízok benn én is, hogy a kitartó munka meghozza gyümölcsét. Én is kíváncsi lennék, hogy egyáltalán kik az aktív magyarok ebben a témában, akár csak nézelődők, érdeklődők, vagy programozók, fejlesztők, fordítók. Talán az érdeklődést lehetne fokozni azzal, ha legalább a weboldal magyar(abb) lenne. Csak kellenének emberek, akiket ez mozgat és szeretnének fordítani, vagy valamilyen módon segíteni a projekt fejlődését.
Stradus
Posts: 2
Joined: Thu May 31, 2012 1:17 am

Re: ReactOS és a jövő

Post by Stradus »

Sziasztok! :)
Nem akarok flamer lenni, de annak ellenére, hogy alpha a cucc, így is többet vártam egy picit. Olvasgattam a magyar nyelven is elérhető tartalmakat, és rendkívül szimpatikusak voltak, hisz' a Google-be úgy írtam be, hogy "free windows alternative", és webhelyet első találat volt. Már egy ideje a free szoftverek és a jogtisztaság híve vagyok (Ubuntu fanatizmussal fűszerezve), persze, ha lenne pénzem megvenném a Windows-t, szó se róla, de akkor sem tenném félre az efféle érdeklődésemet.
Nem tudjátok elképzelni, milyen indokolatlanul gyorsan írtam ki a Live CD-t, hogy futtassak valami Steam-et vagy hasonlót. Hát akkor jött az első hiba, mert a rendszer nem indult. Persze a lelkesedésem nem hagyott alább, és egyből megpróbáltam a telepítőt, mert szerencsére van egy kis Cerka procis gépem a másik mellett, így kompromisszum nélkül élhettem ki kíváncsiságomat. A telepítés attól eltekintve, hogy nem volt USB támogatás (annak ellenére, hogy a BIOS-ban engedélyezve volt) rendkívül gyorsan lezajlott, amikor előkerestem a régi PS/2-es perifériákat.
Olvastam a weboldalon, hogy az illesztőprogramok jól, de legalábbis hasonlóan mennek, mint Winfoson (már bocs a kifejezésért), ezért kerestem egy elfekvő WiFi adaptert, de a következő negatív tapasztalatom az volt, hogy meg sem jelent az ismeretlen eszköz, aztán hab volt a tortára, hogy a TP-Link setupja sem futott le. Ekkor egy darabig a vezetékes internetmegosztással szórakoztam, de az más (talán nem a ReactOS) miatt nem jött össze.
Ettől eltekintve, ha netezésre nem is, egy kis önfeledt kockulásra még jó lehet a React (a 900 MHz keretein belül), ezért pár kedvenc klasszikus játékomat akartam kipróbálni, de sajnos egyik sem tudott feltelepülni különböző okokból. (Más ezernyi hibáról nem is beszélek.) Nagyon sajnálom azt, hogy egy 10-12 éve folyó projekt, ami a Windowst és annak működését hivatott "lemásolni" némi külső segítséggel, csak eddig jutott el ennyi idő alatt. Persze biztos vagyok benne, hogy nem egyszerű a feladat, magam is programozó vagyok (bár webfelületen kívül máshoz nem konyítok).
Sok ember ennyi rossz tapasztalat után már menekült volna vissza a tört Winre, én még mindig bizakodó vagyok. Szívesen segítenék, ha értenék kulturált módon angolul, és ha lenne jártasságom C-ben.

Még párszor rálesek, hogyan áll a projekt, mert felettébb érdekel, de addig még Wine-olok. Egyelőre többre megyek azzal Ubin. Sok sikert a fejlesztőcsapatnak a továbbiakban. Van hírlevél? Feliratkoznék. ;) Persze ha segíthetek valamibe, szívesen elvállalom.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests