Windows 3.11 in NTVDM

Here you can discuss ReactOS related topics.

Moderator: Moderator Team

User avatar
EmuandCo
Developer
Posts: 4436
Joined: Sun Nov 28, 2004 7:52 pm
Location: Germany, Bavaria, Steinfeld
Contact:

Re: Windows 3.11 in NTVDM

Post by EmuandCo »

Neither has any other NTVDM of Windows, we don't need it
ReactOS is still in alpha stage, meaning it is not feature-complete and is recommended only for evaluation and testing purposes.

Pi_User5
Posts: 752
Joined: Thu May 01, 2014 4:18 am
Location: United States

Re: Windows 3.11 in NTVDM

Post by Pi_User5 »

I use ReactOS on real hardware. Will you? My Computers: https://www.reactos.org/wiki/PC_ROS_Rigs Go all the way to the bottom.

[ external image ]

erkinalp
Posts: 859
Joined: Sat Dec 20, 2008 5:55 pm
Location: Izmir, TR

Re: Windows 3.11 in NTVDM

Post by erkinalp »

EmuandCo wrote:Neither has any other NTVDM of Windows, we don't need it
Windows 2000/XP/2003 puts stub of DOS bootsector and empty command.com file at upgrade from Windows 98. ReactOS has not got it either.
-uses Ubuntu+GNOME 3 GNU/Linux
-likes Free (as in freedom) and Open Source Detergents
-favors open source of Windows 10 under GPL2

hbelusca
Developer
Posts: 1173
Joined: Sat Dec 26, 2009 10:36 pm
Location: Zagreb, Croatia

Re: Windows 3.11 in NTVDM

Post by hbelusca »

It merely dumps the original bootsector from the old installation into a file, and replaces it with NTLDR, and adds an entry in NTLDR menu in order to be able to chainload to Windows 9x. And also, ReactOS doesn't need to be installed on an existing Windows 9x install.

User avatar
lumix
Posts: 35
Joined: Thu Apr 02, 2015 4:44 pm

Re: Windows 3.11 in NTVDM

Post by lumix »

is it possible to emulate Windows CE 6?

User avatar
Konata
Posts: 391
Joined: Sun Apr 20, 2014 8:54 pm

Re: Windows 3.11 in NTVDM

Post by Konata »

lumix wrote:is it possible to emulate Windows CE 6?
That's far outside the scope of NTVDM. NTVDM is specifically designed to run DOS applications. If you want to run another version of NT then you should probably look into a general-purpose virtual machine.

roytam
Posts: 61
Joined: Sat Dec 04, 2004 2:02 pm

Re: Windows 3.11 in NTVDM

Post by roytam »

lumix wrote:is it possible to emulate Windows CE 6?
It might possible to run CEPC target, but from my testing NTVDM triple faults when switching to CE environment:

Code: Select all

(subsystems/mvdm/ntvdm/ntvdm.c:551)


NTVDM - Starting...


(ntoskrnl/mm/ARM3/pfnlist.c:114) Running low on pages: 80 remaining
(subsystems/mvdm/ntvdm/hardware/cmos.c:462) CMOS opening succeeded (Error: 183)
(subsystems/mvdm/ntvdm/hardware/cmos.c:477) CMOS loading succeeded (Error: 0)
WARNING:  MmLockPageableDataSection at ntoskrnl/mm/ARM3/drvmgmt.c:62 is UNIMPLEMENTED!
(subsystems/mvdm/ntvdm/bios/umamgr.c:517) ROM present @ address 0x000C0000
(subsystems/mvdm/ntvdm/bios/bios32/bios32.c:932) Bda->SoftReset = 0xCCCC ; ShutdownStatus = 0x00
(subsystems/mvdm/ntvdm/bios/vidbios.c:2468) Switching to mode 03h (03h) and clearing the screen; VgaRegisters = 0x0F088080
(subsystems/mvdm/ntvdm/hardware/video/svga.c:1843) Color emulation
(subsystems/mvdm/ntvdm/bios/vidbios.c:2366) HACK: Using HACK for cursor scanlines adjustment
(subsystems/mvdm/ntvdm/hardware/video/svga.c:363) __RegisterConsoleVDM(0)
(subsystems/mvdm/ntvdm/hardware/video/svga.c:363) __RegisterConsoleVDM(1)
(subsystems/mvdm/ntvdm/hardware/video/svga.c:538) (attach) SetConsoleScreenBufferSize(1) succeeded with error 0
(win32ss/user/winsrv/consrv/conoutput.c:1040) SrvSetConsoleWindowInfo(0x00000013, 1, {L0, T0, R79, B24}) called
(subsystems/mvdm/ntvdm/hardware/video/svga.c:540) (attach) SetConsoleWindowInfo succeeded with error 0
(subsystems/mvdm/ntvdm/hardware/video/svga.c:542) (attach) SetConsoleScreenBufferSize(2) succeeded with error 0
(subsystems/mvdm/ntvdm/bios/rom.c:115) Going to run @ address 0x000C0003
(subsystems/mvdm/ntvdm/bios/rom.c:123) ROM @ address 0x000C0000 initialized
(subsystems/mvdm/ntvdm/dos/dos32krnl/process.c:722) Starting 'loadcepc.exe' ('/L:800x600x16 /C:1 CEIMAGE.BIN')...
(subsystems/mvdm/ntvdm/dos/dos32krnl/process.c:635) DosLoadExecutable(0, 'loadcepc.exe', 0x00000000, 0x02C0FDF0, 0x0122AA70)
(subsystems/mvdm/ntvdm/dos/dos32krnl/process.c:300) DosLoadExecutableInternal(0, 0x02C10000, 'C:\loadcepc.exe', 0x00000000, 0x02C0FDF0, 0x0122AA70)
(subsystems/mvdm/ntvdm/dos/dos32krnl/dos.c:560) Setting interrupt 0x00 to 0C10:70EA ...
(subsystems/mvdm/ntvdm/dos/dos32krnl/dos.c:560) Setting interrupt 0x23 to 0C10:9AE2 ...
(subsystems/mvdm/ntvdm/bios/bios32/bios32.c:637) BIOS Function INT 1Ah, AH = 0xB1 NOT IMPLEMENTED
(subsystems/mvdm/ntvdm/dos/dos32krnl/device.c:305) The driver at 00A5:0034 has no associated device node. Installing automagically.
(subsystems/mvdm/ntvdm/bios/vidbios.c:2468) Switching to mode 13h (13h) and clearing the screen; VgaRegisters = 0x0F088280
(subsystems/mvdm/ntvdm/hardware/video/svga.c:1843) Color emulation
(subsystems/mvdm/ntvdm/io.c:325) IoPortProc[0x3D4].IoHandlers.InB already registered
(subsystems/mvdm/ntvdm/io.c:330) IoPortProc[0x3D4].IoHandlers.OutB already registered
(subsystems/mvdm/ntvdm/io.c:325) IoPortProc[0x3D5].IoHandlers.InB already registered
(subsystems/mvdm/ntvdm/io.c:330) IoPortProc[0x3D5].IoHandlers.OutB already registered
(subsystems/mvdm/ntvdm/io.c:325) IoPortProc[0x3DA].IoHandlers.InB already registered
(subsystems/mvdm/ntvdm/io.c:330) IoPortProc[0x3DA].IoHandlers.OutB already registered
(lib/fast486/common.c:566) Fast486ExceptionWithErrorCode(0008:00000013) -- Triple fault
(subsystems/mvdm/ntvdm/bios/bios32/bios32.c:932) Bda->SoftReset = 0x0000 ; ShutdownStatus = 0x00
(subsystems/mvdm/ntvdm/ntvdm.c:269)

NTVDM Subsystem
NTVDM is performing a COLD reboot! The program you are currently testing does not seem to behave correctly! The VDM will shut down...
EDIT: another trial with smaller NK.BIN, and I got this at the end and stalls.
(lib/fast486/extraops.c:309) FAST486 -- Extended opcode 0x09 is UNIMPLEMENTED

hbelusca
Developer
Posts: 1173
Joined: Sat Dec 26, 2009 10:36 pm
Location: Zagreb, Croatia

Re: Windows 3.11 in NTVDM

Post by hbelusca »

roytam wrote:
lumix wrote:is it possible to emulate Windows CE 6?
It might possible to run CEPC target, but from my testing NTVDM triple faults when switching to CE environment:

Code: Select all

(subsystems/mvdm/ntvdm/ntvdm.c:551)


NTVDM - Starting...


(ntoskrnl/mm/ARM3/pfnlist.c:114) Running low on pages: 80 remaining
(subsystems/mvdm/ntvdm/hardware/cmos.c:462) CMOS opening succeeded (Error: 183)
(subsystems/mvdm/ntvdm/hardware/cmos.c:477) CMOS loading succeeded (Error: 0)
WARNING:  MmLockPageableDataSection at ntoskrnl/mm/ARM3/drvmgmt.c:62 is UNIMPLEMENTED!
(subsystems/mvdm/ntvdm/bios/umamgr.c:517) ROM present @ address 0x000C0000
(subsystems/mvdm/ntvdm/bios/bios32/bios32.c:932) Bda->SoftReset = 0xCCCC ; ShutdownStatus = 0x00
(subsystems/mvdm/ntvdm/bios/vidbios.c:2468) Switching to mode 03h (03h) and clearing the screen; VgaRegisters = 0x0F088080
(subsystems/mvdm/ntvdm/hardware/video/svga.c:1843) Color emulation
(subsystems/mvdm/ntvdm/bios/vidbios.c:2366) HACK: Using HACK for cursor scanlines adjustment
(subsystems/mvdm/ntvdm/hardware/video/svga.c:363) __RegisterConsoleVDM(0)
(subsystems/mvdm/ntvdm/hardware/video/svga.c:363) __RegisterConsoleVDM(1)
(subsystems/mvdm/ntvdm/hardware/video/svga.c:538) (attach) SetConsoleScreenBufferSize(1) succeeded with error 0
(win32ss/user/winsrv/consrv/conoutput.c:1040) SrvSetConsoleWindowInfo(0x00000013, 1, {L0, T0, R79, B24}) called
(subsystems/mvdm/ntvdm/hardware/video/svga.c:540) (attach) SetConsoleWindowInfo succeeded with error 0
(subsystems/mvdm/ntvdm/hardware/video/svga.c:542) (attach) SetConsoleScreenBufferSize(2) succeeded with error 0
(subsystems/mvdm/ntvdm/bios/rom.c:115) Going to run @ address 0x000C0003
(subsystems/mvdm/ntvdm/bios/rom.c:123) ROM @ address 0x000C0000 initialized
(subsystems/mvdm/ntvdm/dos/dos32krnl/process.c:722) Starting 'loadcepc.exe' ('/L:800x600x16 /C:1 CEIMAGE.BIN')...
(subsystems/mvdm/ntvdm/dos/dos32krnl/process.c:635) DosLoadExecutable(0, 'loadcepc.exe', 0x00000000, 0x02C0FDF0, 0x0122AA70)
(subsystems/mvdm/ntvdm/dos/dos32krnl/process.c:300) DosLoadExecutableInternal(0, 0x02C10000, 'C:\loadcepc.exe', 0x00000000, 0x02C0FDF0, 0x0122AA70)
(subsystems/mvdm/ntvdm/dos/dos32krnl/dos.c:560) Setting interrupt 0x00 to 0C10:70EA ...
(subsystems/mvdm/ntvdm/dos/dos32krnl/dos.c:560) Setting interrupt 0x23 to 0C10:9AE2 ...
(subsystems/mvdm/ntvdm/bios/bios32/bios32.c:637) BIOS Function INT 1Ah, AH = 0xB1 NOT IMPLEMENTED
(subsystems/mvdm/ntvdm/dos/dos32krnl/device.c:305) The driver at 00A5:0034 has no associated device node. Installing automagically.
(subsystems/mvdm/ntvdm/bios/vidbios.c:2468) Switching to mode 13h (13h) and clearing the screen; VgaRegisters = 0x0F088280
(subsystems/mvdm/ntvdm/hardware/video/svga.c:1843) Color emulation
(subsystems/mvdm/ntvdm/io.c:325) IoPortProc[0x3D4].IoHandlers.InB already registered
(subsystems/mvdm/ntvdm/io.c:330) IoPortProc[0x3D4].IoHandlers.OutB already registered
(subsystems/mvdm/ntvdm/io.c:325) IoPortProc[0x3D5].IoHandlers.InB already registered
(subsystems/mvdm/ntvdm/io.c:330) IoPortProc[0x3D5].IoHandlers.OutB already registered
(subsystems/mvdm/ntvdm/io.c:325) IoPortProc[0x3DA].IoHandlers.InB already registered
(subsystems/mvdm/ntvdm/io.c:330) IoPortProc[0x3DA].IoHandlers.OutB already registered
(lib/fast486/common.c:566) Fast486ExceptionWithErrorCode(0008:00000013) -- Triple fault
(subsystems/mvdm/ntvdm/bios/bios32/bios32.c:932) Bda->SoftReset = 0x0000 ; ShutdownStatus = 0x00
(subsystems/mvdm/ntvdm/ntvdm.c:269)

NTVDM Subsystem
NTVDM is performing a COLD reboot! The program you are currently testing does not seem to behave correctly! The VDM will shut down...
EDIT: another trial with smaller NK.BIN, and I got this at the end and stalls.
(lib/fast486/extraops.c:309) FAST486 -- Extended opcode 0x09 is UNIMPLEMENTED
Hi! Please make a Jira report for this software! :)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Yandex [Bot] and 1 guest