VIDEO_DRIVER_INIT_FAILURE (STOP: 0x00000B4)

Ask your support questions in here

Moderator: Moderator Team

Post Reply
ROSNewbie
Posts: 3
Joined: Sun Oct 12, 2008 7:53 am

VIDEO_DRIVER_INIT_FAILURE (STOP: 0x00000B4)

Post by ROSNewbie »

Installed ReactOS 0.3.6 on older Dell OptiPlex GX110

Any attempt to boot (regardless of option selected after F8) ends with:
VIDEO_DRIVER_INIT_FAILURE
*** STOP: 0x00000B4 (0x00000000, 0x00000000, 0x00000000, 0x00000000)

Graphic Card is onboard Intel 810 (not 810E).


Found several hints that 810E is not supported, yet no clear info about 810.

"You might be able to get it to work by installing the VGA driver instead of the VBE."
-> tried SafeMode with VGA, yet still fails w/ 0xB4
hto
Developer
Posts: 2193
Joined: Sun Oct 01, 2006 3:43 pm

Re: VIDEO_DRIVER_INIT_FAILURE (STOP: 0x00000B4)

Post by hto »

On the 1st stage of installation, you will see:

The list below shows the current device settings.

...
Display: VESA Display (800x600x16)
...
Press Enter on VESA Display and change it to VGA.
ROSNewbie
Posts: 3
Joined: Sun Oct 12, 2008 7:53 am

Re: VIDEO_DRIVER_INIT_FAILURE (STOP: 0x00000B4)

Post by ROSNewbie »

OK, performed new install and changed graphic mode to VGA.
This time the installer continued into graphic mode and completed setup. :D

However, after reboot system runs into same 0xB4 as before :?: :?: :?:
hto
Developer
Posts: 2193
Joined: Sun Oct 01, 2006 3:43 pm

Re: VIDEO_DRIVER_INIT_FAILURE (STOP: 0x00000B4)

Post by hto »

This is a known bug, I forgot to tell about it. As a workaround, rename or remove vbemp.sys file from ReactOS\system32\drivers directory.
ROSNewbie
Posts: 3
Joined: Sun Oct 12, 2008 7:53 am

Re: VIDEO_DRIVER_INIT_FAILURE (STOP: 0x00000B4)

Post by ROSNewbie »

Ok, reamed VBEMP.SYS and indeed system boots w/o any problems,
except that 640x480x16 ain't pretty (caution, this can cause eye-cancer :shock: )

Also, when I launch the desktop properties (right mouse click) to look at the VGA settings,
it always fails w/ an error message box referencing rundll32.exe
"The instruction at 0x6508885c referenced memory at 0x00000028.
The memory could not be read."
-> anybody interested in getting logs?

Any rough idea when graphic driver support is supposed to improve.
The roadmap does refer to 0.4, but no clue if that will be 2008, 2009, 2010 ...

Given that I don't wan't my eyes to explode :roll:
and in absence of working drivers for the i810 chipset
I guess I'll move on and try running ReactOS in QEMU on Ubuntu.
hto
Developer
Posts: 2193
Joined: Sun Oct 01, 2006 3:43 pm

Re: VIDEO_DRIVER_INIT_FAILURE (STOP: 0x00000B4)

Post by hto »

Also, when I launch the desktop properties (right mouse click) to look at the VGA settings,
it always fails w/ an error message box referencing rundll32.exe
"The instruction at 0x6508885c referenced memory at 0x00000028.
The memory could not be read."
-> anybody interested in getting logs?
Known bug, it was already reported.
Any rough idea when graphic driver support is supposed to improve.
The roadmap does refer to 0.4, but no clue if that will be 2008, 2009, 2010 ...
I don't know, and probably nobody knows. Lack of manpower... :(

You can try to use Intel graphic driver. If it does not work, file a bug report.
Haos
Test Team
Posts: 2954
Joined: Thu Mar 22, 2007 5:42 am
Contact:

Re: VIDEO_DRIVER_INIT_FAILURE (STOP: 0x00000B4)

Post by Haos »

Not possible, as Installshield is currently broken, and this is what all intel driver installers use.
hto
Developer
Posts: 2193
Joined: Sun Oct 01, 2006 3:43 pm

Re: VIDEO_DRIVER_INIT_FAILURE (STOP: 0x00000B4)

Post by hto »

Maybe it's possible to take the driver from Windows installation?
Haos
Test Team
Posts: 2954
Joined: Thu Mar 22, 2007 5:42 am
Contact:

Re: VIDEO_DRIVER_INIT_FAILURE (STOP: 0x00000B4)

Post by Haos »

Still there is no easy way to replace ROS vesa/vga drivers by a dedicated one.
coldReactive
Posts: 581
Joined: Sat Nov 10, 2007 10:42 pm

Re: VIDEO_DRIVER_INIT_FAILURE (STOP: 0x00000B4)

Post by coldReactive »

Haos wrote:Not possible, as Installshield is currently broken, and this is what all intel driver installers use.
I know this is off-topic, but I just wanted to know... does ATI Catalyst installation work?
Haos
Test Team
Posts: 2954
Joined: Thu Mar 22, 2007 5:42 am
Contact:

Re: VIDEO_DRIVER_INIT_FAILURE (STOP: 0x00000B4)

Post by Haos »

Havent checked it myself, but i can bet my ass it doesnt.
nikighost
Posts: 14
Joined: Tue Mar 10, 2009 4:28 pm

Re: VIDEO_DRIVER_INIT_FAILURE (STOP: 0x00000B4)

Post by nikighost »

hola yo tambien tengo un problema como ese
tengo una pentium II 300 Mhz
placa integrada audio/video
video sis 6326 agp 4 megas en placa

instala normal desde el cd-rom hasta que al reiniciera me sale el dichoso mensaje VIDEO_DRIVER_INIT_FAILURE

que puedo hacer para solucionarlo, mi problema es que no entiendo bien las explicaiones por estar en ingles y un traductor aun mas me confunde por no traducrlo correctamente.

a ver si alguien me pueda responder de manera que pueda comprender
vicmarcal
Test Team
Posts: 2733
Joined: Mon Jul 07, 2008 12:35 pm

Re: VIDEO_DRIVER_INIT_FAILURE (STOP: 0x00000B4)

Post by vicmarcal »

Hi niki use the Spanish Forum...to ask Spanish questions,this time i will answer you here ;)..Sorry English Guys..he is just asking for a translation:

1)Durante la Instalación verás una pantalla donde pone VESA a la hora de seleccionar el tipo de Display.Es una de las pantallas Azules.En esa pantalla muevete con las flechas para cambiarlo a VGA.

2)Cuando por fin se instale, y antes de reiniciar ve a la carpeta ReactOS\system32\drivers y borra o renombra el fichero vbemp.sys.

De esta manera usaras el driver default VGA...y deberia funcionarte. Y recuerda la proxima vez en usar el Foro Español que para eso estamos ;)
hefner
Posts: 240
Joined: Fri Dec 16, 2005 11:49 am

Re: VIDEO_DRIVER_INIT_FAILURE (STOP: 0x00000B4)

Post by hefner »

i dont understand spanish, but maybe an Bios update could help ....
... regarding this
http://www.sis.com/support/support_faqs_4.htm#39
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Semrush [Bot] and 5 guests