ReactOS does not run on older computers

Ask your support questions in here

Moderator: Moderator Team

hto
Developer
Posts: 2193
Joined: Sun Oct 01, 2006 3:43 pm

Post by hto » Fri Jan 19, 2007 8:23 am

Not sure if anyone will look at this.
I think it's better to talk with devs on IRC or via mailing list. Propositions will be probably buried on this forum.
Without knowing where to store this and how to properly convert to Unicode at the right time I'd probably break something!. ;-)
You can try... ;-)

PeterK
Posts: 168
Joined: Mon Aug 07, 2006 9:24 am

Post by PeterK » Fri Jan 19, 2007 6:53 pm

Additional Info to "ReactOS does not run on older computers" :

On my "actual" PC (+1500 AMD)
- bootcd-25599-dbg DOES run up to "Welcome to ReactOS Setup"
- bootcd-25599-rel does NOT - it stops after loading BLUE.SYS with a black screen

So not all is fixed jet ..

hto
Developer
Posts: 2193
Joined: Sun Oct 01, 2006 3:43 pm

Post by hto » Sat Jan 20, 2007 3:08 am

So not all is fixed jet ..
Well, you are a joker, I see. :-)

PeterK
Posts: 168
Joined: Mon Aug 07, 2006 9:24 am

Post by PeterK » Sat Jan 20, 2007 4:48 am

hto wrote:
So not all is fixed jet ..
Well, you are a joker, I see. :-)
Yes, sometimes ... ;-)

I don't understand why there's a functional difference between bootCD dbg and rel.

I thought
(and I am not the only one
=> http://www.reactos.org/forum/viewtopic. ... sc&start=0)
a REL SVN version is the same as DBG, just without debug breakpoints or debug output ?

hto
Developer
Posts: 2193
Joined: Sun Oct 01, 2006 3:43 pm

Post by hto » Sat Jan 20, 2007 8:34 am

I don't understand why there's a functional difference between bootCD dbg and rel.
Yet another bug.

GreatLord
Developer
Posts: 926
Joined: Tue Nov 30, 2004 10:26 am
Location: Sweden

Post by GreatLord » Sat Jan 20, 2007 8:58 am

some code path are diffent in few function betwin dbg and release.

and all debug msg are remove from rel

PeterK
Posts: 168
Joined: Mon Aug 07, 2006 9:24 am

Post by PeterK » Sat Jan 20, 2007 9:05 am

hto wrote:Yet another bug.
Okay.

At the actual status of the developement, do You think it would make sense to search for the reasons of my Thread Title "ReactOS does not run on older computers" ?

I could try to make my own builds with debug breakpoints in that "simple" way You did for me (=> blue.sys) : inserting a HALT at several stages of the boot process - before that "Welcome to ReactOS Setup" text

I expect bugs (or missing code for older hardware?) in the modules that are responsible for
- reading out keyboard buffer
- serial port access
These two don't work on my "old computers"

Or do You expect the faulty code inside the area where Fireball and others are working on at the moment (so this code may change daily) ?

hto
Developer
Posts: 2193
Joined: Sun Oct 01, 2006 3:43 pm

Post by hto » Sat Jan 20, 2007 8:38 pm

It's up to You. I don't know, maybe it is better to wait for new Fireball's loader.

PeterK
Posts: 168
Joined: Mon Aug 07, 2006 9:24 am

Post by PeterK » Tue Jan 30, 2007 11:58 pm

hto wrote:It's up to You. I don't know, maybe it is better to wait for new Fireball's loader.
I have edited the source freeldr.c as follows:

**********************************************
VOID BootMain(LPSTR CmdLine)
{ CmdLineParse(CmdLine);
+ printf("1: CmdLineParse DONE - Press any key.\n");
+ MachConsGetCh();

MachInit(CmdLine);
+ printf("2: MachInit DONE - Press any key.\n");
+ MachConsGetCh();

DebugInit();
+ printf("3: DebugInit DONE - Press any key.\n");
+ MachConsGetCh();

DbgPrint((DPRINT_WARNING, "BootMain() called.\n"));
+ printf("4: DbgPrint DONE - Press any key.\n");
+ MachConsGetCh();

if (!MmInitializeMemoryManager())
{ printf("Press any key to reboot.\n");
MachConsGetCh();
return;
}
+ printf("5: MmInitializeMemoryManager DONE - Press any key.\n");
+ MachConsGetCh();

RunLoader();}
**********************************************


Before, all 3 old PCs did hang with black screen after loading BLUE.SYS ..

.. and now - with the edited freeldr.sys - I have different behaviore on my "zoo of PCs" (with bootCD-dbg SVN 25662):
- OK: "actual" PC AMD +1500 - DOES boot up to "Welcome to ReactOS Setup"
- OK: Dell GX260 (P 1,8 GHz) - DOES boot up to "Welcome to ReactOS Setup"
- MMX200 (Award Modular Bios 4.51PG) DOES go through ALL 5 "MachConsGetCh()"
but then hangs on "detecting hardware" (without "MachConsGetCh()"it did run
until loading BLUE.SYS and THEN it failed to show "Welcome to ReactOS Setup")
- MMX400 does add two empty lines on the "DOS"-screen and then hangs (very early .. !)
- AMD 650 Duron on K7S41GX does not even show "printf("1: ...) " but makes a hard RESET and reboots ..

Any ideas ?

hto
Developer
Posts: 2193
Joined: Sun Oct 01, 2006 3:43 pm

Post by hto » Wed Jan 31, 2007 12:49 am

For AMD 650 Duron on K7S41GX: BootMain() is called from /arch/i386/arch.S, you can try to insert hlt instruction there to see where it makes reset.

PeterK
Posts: 168
Joined: Mon Aug 07, 2006 9:24 am

Post by PeterK » Tue Feb 06, 2007 1:26 pm

hto wrote:For AMD 650 Duron on K7S41GX: BootMain() is called from ...
Just a remark:

AMD DURON 650 runs on a KT133 K7 mainboard - not on K7S41GX.
=> K7S41GX is the mainboard in my "actual" PC, with AMD +1500 CPU

This doesn't change anything to our bug searching.
But if anyone else reads this, he may be wondering how I
managed to run this old AMD Duron 650 on a modern AsRock mainboard ;-)

idumych
Posts: 2
Joined: Mon Mar 12, 2007 7:12 pm

Post by idumych » Mon Mar 12, 2007 7:29 pm

It would be a shame if the newer versions of ROS stopped booting on old hardware. I had 0.2.5 running on a Pentium 1 AT machine just fine, although it was really laggy.

PeterK
Posts: 168
Joined: Mon Aug 07, 2006 9:24 am

Post by PeterK » Mon Mar 12, 2007 10:12 pm

idumych wrote:It would be a shame if the newer versions of ROS stopped booting on old hardware. I had 0.2.5 running on a Pentium 1 AT machine just fine, although it was really laggy.
No, it's not a shame. But a lot of hacks are replaced by real code. If this code does not handle all real life hardware reaction it might look like a regresssion to You.

ThomB
Posts: 7
Joined: Tue Mar 20, 2007 9:53 pm

Post by ThomB » Tue Mar 20, 2007 10:18 pm

Hello,

I want to use ReactOS on my old Laptop with an Intel Pentium III processor with 850 MHz and 384 MB RAM. Is it possible to generate an ReactOS-Version which works on a lower processor than an 64-bit-architecture?

Thanks for your answer.

Best regards,
ThomB

Z98
Release Engineer
Posts: 3379
Joined: Tue May 02, 2006 8:16 pm
Contact:

Post by Z98 » Tue Mar 20, 2007 10:23 pm

ReactOS is designed to run on 32bit processors. Even if you're on a 64bit processor, it can't take advantage of it. For that matter, you're more likely to crash on a 64bit processor right now.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: DotBot [Crawler], Google [Bot] and 1 guest