Dell Vostro 400 Core2 ReactOS-0.4.13 Installer Freezes

Ask your support questions in here

Moderator: Moderator Team

ReactUser204
Posts: 4
Joined: Thu Jun 11, 2020 6:45 pm

Dell Vostro 400 Core2 ReactOS-0.4.13 Installer Freezes

Post by ReactUser204 »

Machine Specs:

Code: Select all

Machine:   Type: Desktop System: Dell product: Vostro 400 v: N/A serial: <filter> Chassis: type: 3 
           serial: <filter> 
           Mobo: Dell model: 0GN723 v: ��� serial: <filter> BIOS: Dell v: 1.0.15 date: 06/23/2008 
Battery:   Device-1: hidpp_battery_0 model: Logitech M215 serial: <filter> 
           charge: 55% (should be ignored) rechargeable: yes status: Discharging 
CPU:       Topology: Dual Core model: Intel Core2 Duo E4600 bits: 64 type: MCP arch: Core Merom 
           family: 6 model-id: F (15) stepping: D (13) microcode: A4 L2 cache: 2048 KiB 
           flags: lm nx pae sse sse2 sse3 ssse3 bogomips: 9576 
           Speed: 2359 MHz min/max: 1200/2400 MHz Core speeds (MHz): 1: 1701 2: 2269 
           Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: Vulnerable 
           Type: l1tf mitigation: PTE Inversion 
           Type: mds status: Vulnerable: Clear CPU buffers attempted, no microcode; SMT disabled 
           Type: meltdown mitigation: PTI 
           Type: spec_store_bypass status: Vulnerable 
           Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
           Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, STIBP: disabled, RSB filling 
           Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:  Device-1: NVIDIA GT218 [GeForce 210] vendor: eVga.com. driver: nvidia v: 340.108 
           bus ID: 01:00.0 chip ID: 10de:0a65 
           Display: x11 server: X.Org 1.20.4 driver: nvidia resolution: 1920x1080~60Hz 
           OpenGL: renderer: GeForce 210/PCIe/SSE2 v: 3.3.0 NVIDIA 340.108 direct render: Yes 
Audio:     Device-1: Intel 82801I HD Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel v: kernel 
           bus ID: 00:1b.0 chip ID: 8086:293e 
           Device-2: NVIDIA High Definition Audio vendor: eVga.com. driver: snd_hda_intel v: kernel 
           bus ID: 01:00.1 chip ID: 10de:0be3 
           Sound Server: ALSA v: k4.19.0-6-amd64 
Network:   Device-1: Intel 82562V-2 10/100 Network vendor: Dell driver: e1000e v: 3.2.6-k port: ff00 
           bus ID: 00:19.0 chip ID: 8086:10c0 
           IF: eth1 state: down mac: <filter> 
           Device-2: D-Link System DGE-528T Gigabit Ethernet Adapter driver: r8169 v: kernel 
           port: de00 bus ID: 02:01.0 chip ID: 1186:4300 
           IF: eth0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter> 
Drives:    Local Storage: total: 465.76 GiB used: 11.11 GiB (2.4%) 
           ID-1: /dev/sda vendor: Western Digital model: WD5000LPLX-08ZNTT0 size: 465.76 GiB 
           block size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 3.0 Gb/s rotation: 7200 rpm 
           serial: <filter> rev: 1A02 scheme: MBR 
Partition: ID-1: / raw size: 463.73 GiB size: 455.45 GiB (98.21%) used: 11.11 GiB (2.4%) fs: ext4 
           dev: /dev/sda1 
           ID-2: swap-1 size: 2.00 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap swappiness: 10 (default 60) 
           cache pressure: 100 (default) dev: /dev/sda2 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 39.0 C mobo: N/A gpu: nvidia temp: 34 C 
           Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 40% 
I'm a Linux-Ubuntu Based System and Windows 7 user. This is the first time I'm trying ReactOS. First I messed with it on VirtualBox 6.1, and then I found out through the wiki that I'm told to use 5.2.38. Since VitrualBox 6.1 is installed on my main Linux Mint 18.3 system I didn't go any farther with ReactOS in VirtualBox. I have a game that I wanted to try on ReactOS. Since I decided not to try it in VirtualBox, I moved to real hardware. The Installer behaved just like the Windows XP installer. However, after I partitioned and formatted the hard drive, the installer began scanning the hardware but wouldn't go anywhere. It seemed to just freeze up. Is there anything I can try? BTW: I tested the LiveCD and it booted up ok.

oldman
Posts: 1106
Joined: Sun Dec 20, 2009 1:23 pm

Re: Dell Vostro 400 Core2 ReactOS-0.4.13 Installer Freezes

Post by oldman »

Questions:
1. What version of ReactOS are you trying to install?
2. What partition are you trying to install to?
3. What file system is the partition formatted to?

Suggestions:
1. Install to the first partition.
2. Use only a partition formatted FAT32 or Btrfs.
3. Try installing several times before giving up.
4. If you have only tried the 0.4.13 release ISO, then try one of the latest trunk builds.
Please keep the Windows classic (9x/2000) look and feel.
The layman's guides to - debugging - bug reporting - compiling - ISO remaster.
They may help you with a problem, so do have a look at them.

User avatar
dizt3mp3r
Posts: 1571
Joined: Mon Jun 14, 2010 5:54 pm

Re: Dell Vostro 400 Core2 ReactOS-0.4.13 Installer Freezes

Post by dizt3mp3r »

and save your Virtualbox 6.1 installer and install 5.2.38 to test ReactOS virtually, you can always put 6.1 back again afterwards.
Skillset: VMS sysadmin 20 years, fault Tolerance, cluster, Vax, Alpha, ftSparc. DCL, QB45, VB6, NET, PHP, JS, CMS, Graphics, Project Manager, DOS, Windows admin from 1985. Quad Electronics. Classic cars & motorbikes. Artist watercolours. Historian.

ReactUser204
Posts: 4
Joined: Thu Jun 11, 2020 6:45 pm

Re: Dell Vostro 400 Core2 ReactOS-0.4.13 Installer Freezes

Post by ReactUser204 »

Right now I just want to focus on the Dell Vostro 400 computer.

I have the installer CD put in. Version is 0.4.13. It doesn't go past: "Please wait while the ReactOS Setup initializes itself and discovers your devices" It's been sitting that way for a half hour! However the Live version 0.4.13 does work.

I've tried:
reactos-livecd-0.4.15-dev-382-g3cb8ee6-x86-gcc-lin-dbg: It runs.
reactos-bootcd-0.4.15-dev-382-g3cb8ee6-x86-gcc-lin-dbg freezes up on "Please wait while the ReactOS Setup initializes itself and discovers your devices"
Last edited by ReactUser204 on Sun Jun 14, 2020 6:05 pm, edited 1 time in total.

oldman
Posts: 1106
Joined: Sun Dec 20, 2009 1:23 pm

Re: Dell Vostro 400 Core2 ReactOS-0.4.13 Installer Freezes

Post by oldman »

From what you describe, ReactOS is loaded into memory and fails at the first blue screen, so it is possible to get debug information. Assuming that you have not got a serial port, then you will have to alter txtsetup.sif (the instructions are in
How to get a debug log) to get debug information shown on the screen. You can then take a photo of the screen, which should show where it is failing. You may need to create a Jira issue (bug report) if it is not a known problem, see this guide for how to do it.
Please keep the Windows classic (9x/2000) look and feel.
The layman's guides to - debugging - bug reporting - compiling - ISO remaster.
They may help you with a problem, so do have a look at them.

ReactUser204
Posts: 4
Joined: Thu Jun 11, 2020 6:45 pm

Re: Dell Vostro 400 Core2 ReactOS-0.4.13 Installer Freezes

Post by ReactUser204 »

oldman wrote:
Mon Jun 15, 2020 10:33 am
From what you describe, ReactOS is loaded into memory and fails at the first blue screen, so it is possible to get debug information. Assuming that you have not got a serial port, then you will have to alter txtsetup.sif (the instructions are in
How to get a debug log) to get debug information shown on the screen.
I don't know how to do this:

I tried to edit txtsetup.sif inside the iso file. I tried to extract it, and then sudo into a text editor, edit the lines, and then put the file back into the iso file. After burning a new cd, and testing. It doesn't work.

karlexceed
Posts: 510
Joined: Thu Jan 10, 2013 6:17 pm
Contact:

Re: Dell Vostro 400 Core2 ReactOS-0.4.13 Installer Freezes

Post by karlexceed »

The instructions oldman linked are for when you're building ReactOS yourself from source. I've never had luck attempting to edit a pre-made ISO, but I've heard that it's possible with certain tools.

oldman
Posts: 1106
Joined: Sun Dec 20, 2009 1:23 pm

Re: Dell Vostro 400 Core2 ReactOS-0.4.13 Installer Freezes

Post by oldman »

ReactUser204 wrote:
Mon Jun 15, 2020 5:17 pm

I don't know how to do this:

I tried to edit txtsetup.sif inside the iso file. I tried to extract it, and then sudo into a text editor, edit the lines, and then put the file back into the iso file. After burning a new cd, and testing. It doesn't work.
I have now updated the Layman's guide.

If you use the software that I have tested, it should boot and show debug info on the screen; it worked for me.

What you will see, is the usual bar telling you what is loading. After it has loaded the drivers, you will then see the debug info before it comes to the screen Initializes itself and discovers your hardware, where you said that it froze .
Please keep the Windows classic (9x/2000) look and feel.
The layman's guides to - debugging - bug reporting - compiling - ISO remaster.
They may help you with a problem, so do have a look at them.

ReactUser204
Posts: 4
Joined: Thu Jun 11, 2020 6:45 pm

Re: Dell Vostro 400 Core2 ReactOS-0.4.13 Installer Freezes

Post by ReactUser204 »

If you still want a picture, I'll try to take one. But I can type out what it says at the bottom.

Entered debugger on last-chance exception (Exception Code: 0xc0000005) (Page Fault)
Memory at 0x42202D20 could not be read: Page not present .
kdb:>

I decided to run Dell Diagnostic Boot CD. Everything passed.

oldman
Posts: 1106
Joined: Sun Dec 20, 2009 1:23 pm

Re: Dell Vostro 400 Core2 ReactOS-0.4.13 Installer Freezes

Post by oldman »

ReactUser204 wrote:
Wed Jun 17, 2020 2:20 am
If you still want a picture, I'll try to take one. But I can type out what it says at the bottom.
I don't want a photo because I am not a developer, but the photo will be needed if you create a Jira issue.
ReactUser204 wrote:
Wed Jun 17, 2020 2:20 am
Entered debugger on last-chance exception (Exception Code: 0xc0000005) (Page Fault)
Memory at 0x42202D20 could not be read: Page not present .
kdb:>
The debug info that is required, are the lines above what you have shown here. So, without a photo of the whole screen, you will have a lot of typing to do.

The developers need to see what caused the exception.
Please keep the Windows classic (9x/2000) look and feel.
The layman's guides to - debugging - bug reporting - compiling - ISO remaster.
They may help you with a problem, so do have a look at them.

ReactUser204
Posts: 4
Joined: Thu Jun 11, 2020 6:45 pm

Re: Dell Vostro 400 Core2 ReactOS-0.4.13 Installer Freezes

Post by ReactUser204 »

oldman wrote:
Wed Jun 17, 2020 11:23 am
ReactUser204 wrote:
Wed Jun 17, 2020 2:20 am
If you still want a picture, I'll try to take one. But I can type out what it says at the bottom.
I don't want a photo because I am not a developer, but the photo will be needed if you create a Jira issue.
ReactUser204 wrote:
Wed Jun 17, 2020 2:20 am
Entered debugger on last-chance exception (Exception Code: 0xc0000005) (Page Fault)
Memory at 0x42202D20 could not be read: Page not present .
kdb:>
The debug info that is required, are the lines above what you have shown here. So, without a photo of the whole screen, you will have a lot of typing to do.

The developers need to see what caused the exception.
I do not know how to send them a picture of it. Most people use smartphones to take pictures. I do not own one of those. I will need to try to use my old Kodak Easy Share C433. Also some websites allow you to directly upload pictures. Others force you to use a picture hosting site. For years I used photobucket for this kind of thing. Then photobucket changed their rules, and I decided enough of them. Then I did some research and found an open source alternative that I felt comfortable with. Then after about year or two, that site closed down. I have thought about imgur but I don't like to support them. I don't use facebook or instagram either. I don't know how to get a picture over to them.

I use imgur.

[ external image ]
Last edited by ReactUser204 on Wed Jun 17, 2020 7:14 pm, edited 2 times in total.

User avatar
dizt3mp3r
Posts: 1571
Joined: Mon Jun 14, 2010 5:54 pm

Re: Dell Vostro 400 Core2 ReactOS-0.4.13 Installer Freezes

Post by dizt3mp3r »

There is a lot you don't know :)

Imgur seems fine but the externally hosted images will not display here. Instead you can attach an image here using the attachment tool, no need to use imgur any more at least on this forum.
Skillset: VMS sysadmin 20 years, fault Tolerance, cluster, Vax, Alpha, ftSparc. DCL, QB45, VB6, NET, PHP, JS, CMS, Graphics, Project Manager, DOS, Windows admin from 1985. Quad Electronics. Classic cars & motorbikes. Artist watercolours. Historian.

ReactUser204
Posts: 4
Joined: Thu Jun 11, 2020 6:45 pm

Re: Dell Vostro 400 Core2 ReactOS-0.4.13 Installer Freezes

Post by ReactUser204 »

dizt3mp3r wrote:
Thu Jun 18, 2020 10:36 am
There is a lot you don't know :)

Imgur seems fine but the externally hosted images will not display here. Instead you can attach an image here using the attachment tool, no need to use imgur any more at least on this forum.
I'm writing this "Full Editor & Preview" mode. There does not seem to be an attachment tool on my end.
Last edited by ReactUser204 on Thu Jun 18, 2020 6:29 pm, edited 2 times in total.

oldman
Posts: 1106
Joined: Sun Dec 20, 2009 1:23 pm

Re: Dell Vostro 400 Core2 ReactOS-0.4.13 Installer Freezes

Post by oldman »

ReactUser204 wrote:
Thu Jun 18, 2020 6:27 pm
I'm writing this "Full Editor & Preview" mode. There does not seem to be an attachment tool on my end.
Look outside of the editor and below, you should see Options tab and Attachments tab, click on attachments and you will see an Add files button.
Please keep the Windows classic (9x/2000) look and feel.
The layman's guides to - debugging - bug reporting - compiling - ISO remaster.
They may help you with a problem, so do have a look at them.

ReactUser204
Posts: 4
Joined: Thu Jun 11, 2020 6:45 pm

Re: Dell Vostro 400 Core2 ReactOS-0.4.13 Installer Freezes

Post by ReactUser204 »

oldman wrote:
Thu Jun 18, 2020 9:01 pm
ReactUser204 wrote:
Thu Jun 18, 2020 6:27 pm
I'm writing this "Full Editor & Preview" mode. There does not seem to be an attachment tool on my end.
Look outside of the editor and below, you should see Options tab and Attachments tab, click on attachments and you will see an Add files button.
I don't think I have an add files button. I used imgur again to show you a screenshot of what I see on my end.

[ external image ]

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Baidu [Spider] and 1 guest