[SOLVED] ROS 0.4.4 in Vbox 5.1.18 went well, but no audio

Ask your support questions in here

Moderator: Moderator Team

Post Reply
mauro451
Posts: 15
Joined: Mon Apr 17, 2017 8:05 pm

[SOLVED] ROS 0.4.4 in Vbox 5.1.18 went well, but no audio

Post by mauro451 »

Good evening all , curious about this OS, I have installed in the above mentioned Virtual Box version. Everything went well, also installed Guest Additions for mouse integration and optimal screen resolution, connectivity runs , software installation works.
But no audio. Clicking on volume icon says "non audio mixer present". The host is Windows 10 32 bit with AC97 audio device. VBox audio is setted on Windows Direct Sound, controller ICH AC97. Also installed Virtualbox AC97 audio drivers selectect from the application manager (Drivers section).
3 audio drivers appear in device manager: AC97sound device, ReactOs Sound system, and Audio Mixer. First one reports a "working status", second one reports a "not enabled" status (not changeable, not updatable, it always turns back to "not enabled" even after switched to "enabled"), third one reports "working" status.
Also followed the audio driver installation step on the Wiki page. Still does not work.
Have read somewhere that this is a known bug and in many cases the audio section will magically begin to work itself after a certain number of system boot.
Hope this will work for me as well, but while waiting would like to know if someone succeeded meantime to fix this .
Many tanks
Last edited by mauro451 on Wed Apr 19, 2017 7:24 pm, edited 1 time in total.

manuel
Posts: 410
Joined: Thu Jan 28, 2010 11:20 pm
Location: México
Contact:

Re: ROS 0.4.4 in Vbox 5.1.18 went well, but no audio

Post by manuel »

Welcome to Reactos community, unfortunately Reactos don't have support to audio yet.

User avatar
EmuandCo
Developer
Posts: 4431
Joined: Sun Nov 28, 2004 7:52 pm
Location: Germany, Bavaria, Steinfeld
Contact:

Re: ROS 0.4.4 in Vbox 5.1.18 went well, but no audio

Post by EmuandCo »

Not true. It does, but it's.... not very stable.
ReactOS is still in alpha stage, meaning it is not feature-complete and is recommended only for evaluation and testing purposes.

mauro451
Posts: 15
Joined: Mon Apr 17, 2017 8:05 pm

Re: ROS 0.4.4 in Vbox 5.1.18 went well, but no audio

Post by mauro451 »

Thank you for replying. I believed ROS has an audio system issue with still few chances of resolution due to lack of knowledge/development, which occours sometimes (or viceversa sound works sometimes). It did not seem to me that audio isn't supported at all.

mauro451
Posts: 15
Joined: Mon Apr 17, 2017 8:05 pm

Re: ROS 0.4.4 in Vbox 5.1.18 went well, but no audio

Post by mauro451 »

problem must be audio mixer driver, somehow corrupted or not completely active. Now if I doubleclick on volume icon, I obtain a sound mixer items configuration with active devices checkbox for Playback, Record and Other. After checked some, when I click on Apply, an error message appears "cannot complete operation, line 148 ABANDON-RETRY-IGNORE". The point is that I found the choosen checkbox saved as I did. Then , rightclicking on the volume icon it appears sound configuration, but no hardware test can be performed (nothing happens if I click on hardware test).
A small step ahead, but still no sound.....

mauro451
Posts: 15
Joined: Mon Apr 17, 2017 8:05 pm

[SOLVED] ROS 0.4.4 in Vbox 5.1.18 went well, but no audio

Post by mauro451 »

latest news: booted in debug mode, it works! Rebooted again in normal mode: it works!
:) :shock: :) :o

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Ahrefs [Bot] and 1 guest