Cannot run ReactOS 4.2/3 after install in VBox5.1.6

Ask your support questions in here

Moderator: Moderator Team

Post Reply
LI AR
Posts: 3
Joined: Wed Dec 14, 2016 2:44 pm

Cannot run ReactOS 4.2/3 after install in VBox5.1.6

Post by LI AR »

I've installed VBox 5.1.6.

I've created a new VM, based on Win10 profile. Set 2GB RAM.

I managed to install ReactOS, but when it reboots, it blocks on the boot screen with the slider at 3/4.

Sometimes, I manage to get to the screen with after-reboot-first-settings (keyboard, user-password, domain, etc), but most of the time I cannot even reach this step.

This is the case with both 4.2 and 4.3.

LI AR
Posts: 3
Joined: Wed Dec 14, 2016 2:44 pm

Re: Cannot run ReactOS 4.2/3 after install in VBox5.1.6

Post by LI AR »

By the way... I observe the exact same behaviour with the LiveCD version...

LI AR
Posts: 3
Joined: Wed Dec 14, 2016 2:44 pm

Re: Cannot run ReactOS 4.2/3 after install in VBox5.1.6

Post by LI AR »

OK. Using the FreeDos name for my VM, VBox choose a more decent config (Other/DOS), that allowed me to start 4.3-live.

But nothing works, apart setting the resolution :
- StartUp menu does not open
- Changing background image does not work
- Creating a file/dir on the desktop fails
- ...

grumly
Posts: 15
Joined: Fri Dec 09, 2016 2:07 am

Re: Cannot run ReactOS 4.2/3 after install in VBox5.1.6

Post by grumly »

I had the same issue and I think the issue is because you need to have the hard drive as the primary master and the cd drive as the primary slave (both drives must be under the same IDE controller) . It's written somewhere in the wiki that your boot drive can't be a secondary drive. In my opinion it should be more clear when you download Reactos.

Also you can still use the live cd with the cd drive set as secondary if you chose the english locale but not if you change locale. But anyways if you set the cd to primary everything works fine so it's better to just install from the boot cd and not use the live cd.

edit : and maybe it's better to set the profile as windows 2003, because after you install Reactos you'll have to insert the guess additions cd from VirtualBox to install the drivers so I guess it's better if it thinks it's windows 2003.

User avatar
EmuandCo
Developer
Posts: 4439
Joined: Sun Nov 28, 2004 7:52 pm
Location: Germany, Bavaria, Steinfeld
Contact:

Re: Cannot run ReactOS 4.2/3 after install in VBox5.1.6

Post by EmuandCo »

Why Win10???? Use 2003 and have fun
ReactOS is still in alpha stage, meaning it is not feature-complete and is recommended only for evaluation and testing purposes.

erkinalp
Posts: 859
Joined: Sat Dec 20, 2008 5:55 pm
Location: Izmir, TR

Re: Cannot run ReactOS 4.2/3 after install in VBox5.1.6

Post by erkinalp »

He should set XP because our SCSI support is incomplete.
-uses Ubuntu+GNOME 3 GNU/Linux
-likes Free (as in freedom) and Open Source Detergents
-favors open source of Windows 10 under GPL2

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest