Vertalen van Reactos

Nederlandstalige discussie over ReactOS

Moderator: i386DX

Post Reply
i386DX
Moderator
Posts: 112
Joined: Wed Jun 22, 2005 2:08 pm
Location: Vlaanderen: Lokeren
Contact:

Vertalen van Reactos

Post by i386DX »

Hier vind je een beschrijving hoe je te werk moet gaan als je Reactos wilt gaan vertalen naar het Nederlands.

Update 21/07/09:
Er is werk aan de winkel... In de loop der tijd is er het één en ander veranderd. Deze uitleg klopt dus grotendeels niet meer. Ik hoop binnenkort nog eens tijd te vinden om dit allemaal terug actueel te maken.
---------------------Ophalen broncode
Om Reactos te vertalen moet je uiteraard de originele broncode ("sourcecode")op je eigen computer staan hebben. Deze broncode van Reactos bevindt zich in een Subversion repository (SVN). Om de nieuwste en meest recente broncode te kunnen downloaden heb je een SVN-client nodig welke je hier kunt downloaden/installeren.

Voor Windows-gebruikers
Voor Linux-gebruikers (ook andere platformen) Linux-gebruikers kunnen uiteraard ook gebruik maken van de packagemanager van hun distributie (bv apt-get install subversion)

Vervolgens maak je een directory 'Reactos' aan op je harde schijf op een plaats waar je schrijfrechten hebt. (bv /home of c:\Reactos)
Ga via de command line interface van je OS in deze directory en geef volgende commando in om de nieuwste broncode op te halen.

Code: Select all

svn co svn://svn.reactos.org/reactos/trunk/reactos
Begin vertalen
Op de Wiki van Reactos vind je een lijst met alle te vertalen bestanden en de huidige status ervan. Dankzij deze lijst kan onder andere vermeden worden dat verschillende mensen aan hetzelfde bestand zitten te werken. Het is dus wel belangrijk om deze lijst uptodate te houden. Een Wiki-accoutje aanmaken is dus wel handig. De lijst

Op deze lijst kun je een onvertaald bestand (of een verouderd bestand) uitkiezen om te vertalen. De locatie bevindt zich in de kolom 'File' (directorystructuur binnen de juist aangemaakte Reactos-directory).

Als voorbeeld willen we het onderdeel "expand" vertalen. Uit de lijst kunnen we opmaken dat dit zich in de directory \base\system\expand bevindt.
Om te beginnen open je de directory 'lang' (waar alle taalbestanden staan) en kopieëer je het Engelse resourcebestand (en-US.rc) naar een nieuw bestand waarin de Nederlandse vertalingen in zullen komen. Noem dit bestand (nl-NL.rc)
Vervolgens kun je alle strings in het bestand vertalen. (Dit kan met een gewone teksteditor)

Controle
Na het vertalen van het bestand plaats je je vertaling op het forum met als onderwerp "Controle: <bestand>" (in ons voorbeeld: "Controle: \base\system\expand". Andere forummembers kunnen het bestand dan nalezen en eventuele fouten en/of opmerkingen posten. Op deze manier kan een deftige vertaling bekomen worden.

Toevoegen aan SVN
Komt nog... ;-)

Tips bij het vertalen
Komt ook nog...

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest