Czech keyboard

Moderators: preston, navaraf

p0tapnik
Posts: 14
Joined: Sun Dec 12, 2004 12:59 pm
Location: CZ Prague

Czech keyboard

Post by p0tapnik » Wed Apr 20, 2005 12:14 am

Ahoj!

Pustil se nekdo do "vyvoje" ovladace ceske klavesnice (kbdcz.dll) drive nez se do toho pustim ja?

dr meduza
Posts: 5
Joined: Wed Apr 06, 2005 8:33 am
Location: CZ Jirkov :)
Contact:

Post by dr meduza » Fri May 27, 2005 5:16 pm

co na tom chces vyvijet? :shock: kdyt se jenom zmeni mapa znaku

Vesely
Posts: 11
Joined: Fri Jun 03, 2005 4:15 pm

Post by Vesely » Fri Jun 03, 2005 4:38 pm

To je snad jedno, hlavně aby se to objevilo v další verzi.

p0tapnik
Posts: 14
Joined: Sun Dec 12, 2004 12:59 pm
Location: CZ Prague

Post by p0tapnik » Sat Jun 04, 2005 2:31 pm

No hele tak jednoduchy to neni... Aspon co jsem se na to koukal. Ted nemam cas se na tom podilet, takze jestli ma nekdo zajem...

to dr_meduza: mas pravdu, staci JENOM zmenit mapu... chvilkova pracicka, jestli mas cas tak se do toho pust :)

Vesely
Posts: 11
Joined: Fri Jun 03, 2005 4:15 pm

Jak na to?

Post by Vesely » Tue Jun 07, 2005 9:14 am

Včera jsem na to koukal a pokud bych tomu rozuměl, je to jednoduché, pro jistotu schrnu postup jak si ho představuji já, když mě doplníte, bude to mít smysl nejen pro klávesnici, ale i pro zorientování nováčků(jako jsem já) při další práci.

1. je potřeba zkopírovat si z nějaké standartní klávesnice soubory:
kbdXX.c
kbdXX.def
kbdXX.map
kbdXX.rc
do adresáře kbdcz(qwerty klávesnice - kbdcz1) a přejmenovat je na kbdcz.

2. V souborech kbdXX.def, kbdXX.map a kbdXX.rc nahradit kbdXX za kbdcz a změnit název klávesnice(kdbcz.rc)

3. V kbdcz.c upravit:
čísla 1-0,(-/_),(=/+),([/{),(]/}),(;/Smile,('/"),(,/<),(//?)

jenže nevím dle jaké tabulky(zatím se mi v jsem v tom moc nešťoural),
jestli stačí CP1250(http://www.microsoft.com/globaldev/refe ... /1250.mspx), nebo tabulka scankode či něco v událostech(http://www.mkssoftware.com/docs/man1/sendevent.1.asp).
Zatím na to nemám moc času, ale pokud to nikdo neudělá najdu si ho.

4. Pak přidat klávesnici do souboru bootdata/hivesys.inf:
; Keyboard Layouts
HKLM,"SYSTEM\CurrentControlSet\Control\KeyboardLayouts\00000405","Layout File",0x00000000,"kbdcz.dll"
HKLM,"SYSTEM\CurrentControlSet\Control\KeyboardLayouts\00000405","Layout Text",0x00000000,"CZ"

5. Dále změnit výchozí nastavení(jen v případě samostatné české verze) v souboru bootdata/hivedef.sys:
HKCU,"Control Panel\International","Locale",0x00000000,"0405"

6. Přidat soubor i do bootdata/packages/reactos.dff

7. V anlickém návodu píšou ještě cosi o makefile, ale to se mi zdá divné, v mé verzi v něm žádné DLLS_KBD nebylo, tak předpokládám, že to kompiluje automaticky vše v podadresářích(všechny klávesnice).

A pak to už stačí jen zkompilovat či poslat patch do SVN stromu.

Zkuste to někdo sesmolit, či mi poradit, jaké kódy znaků tam mám doplnit, ať už máme českou klávesnici z krku.

Malin
Posts: 4
Joined: Thu Dec 22, 2005 5:23 pm
Location: Dca, Slovakia

Post by Malin » Wed Jan 04, 2006 11:38 pm

Zdarek,
ako pokracuje vyvoj cz klavesnice?
podarilo sa mi spravit sk rozlozenie klavesnice, ktore na moje pocudovanie aj funguje tak ako ma :D
len by som este potreboval trochu dopomoct s urcitymi ctrl + alt + ... kombinaciami
a taktiez ako to dostat do svn?

Denzil
Posts: 24
Joined: Sat Nov 27, 2004 1:01 pm
Location: Czech Republic
Contact:

Post by Denzil » Thu Jan 05, 2006 6:07 pm

Malin wrote: a taktiez ako to dostat do svn?
Doporučoval bych vytvořit novou chybu v Bugzille a preložené soubory tam dát jako přílohu.

Malin
Posts: 4
Joined: Thu Dec 22, 2005 5:23 pm
Location: Dca, Slovakia

Post by Malin » Thu Jan 05, 2006 6:21 pm

Denzil wrote:Doporučoval bych vytvořit novou chybu v Bugzille a preložené soubory tam dát jako přílohu.
jo dik, len predsa este jedna otazka, kedze neviem ci staci dat iba zdrojak layoutu klavesnice alebo aj modifikovane subory - hivesys.inf, reactos.dff, txtsetup.sif

navaraf
Developer
Posts: 38
Joined: Sun Nov 28, 2004 2:29 pm
Location: Czech Republic
Contact:

Post by navaraf » Sun Jan 08, 2006 12:55 pm

Malin wrote:jo dik, len predsa este jedna otazka, kedze neviem ci staci dat iba zdrojak layoutu klavesnice alebo aj modifikovane subory - hivesys.inf, reactos.dff, txtsetup.sif
z modifikovanych souboru je dobre udelat tzv. diff soubor (ktery obsahuje relativni zmeny v techto souborech oproti SVN). pouzije se na to prikaz "svn diff".

Malin
Posts: 4
Joined: Thu Dec 22, 2005 5:23 pm
Location: Dca, Slovakia

Post by Malin » Sun Jan 08, 2006 3:30 pm

vdaka vsetkym za know-how
ako pozeram tak layout uz v svn je, este posielam patch na tie 3 modifikovane

preston
Developer
Posts: 272
Joined: Wed Sep 27, 2006 8:19 pm
Location: Prague, Czech Republic

d0n3 - kdyby to nekoho zajimalo

Post by preston » Thu Feb 08, 2007 1:08 am

jenom kdyby to nekoho zajimalo (moc lidi sem opravdu nechodi), tak 'sem konecne sesmolil ceskou klavesnici - qwerty rozlozeni. funguje rozumne, ale nemam cas to nejak to nejak dlouhodobeji testovat, tak jestli se na to chce nekdo mrknout a otestovat to, tak at mi napise pmko. jinak to zkusim propasovat do SVN a pak at se "deje vule bozi"...

preston
Developer
Posts: 272
Joined: Wed Sep 27, 2006 8:19 pm
Location: Prague, Czech Republic

Post by preston » Sun Oct 14, 2007 8:14 pm

pridano v revizi 29564

Malin
Posts: 4
Joined: Thu Dec 22, 2005 5:23 pm
Location: Dca, Slovakia

Re: Czech keyboard

Post by Malin » Tue Jun 03, 2008 4:33 pm

Pridal som podporu pre altgr modifikator do slovenskej klavesnice, v svn od revizie 33838
Zatial QWERTZ rozlozenie, QWERTY sa chysta..

Black_Fox
Posts: 1584
Joined: Fri Feb 15, 2008 9:44 pm
Location: Czechia

Re: Czech keyboard

Post by Black_Fox » Sun Jan 11, 2009 3:35 pm

V české klávesnici jsem narazil na následující nedostatky:
- lomítko na numerické klávesnici píše mínus
- desetinná čárka na numerické klávesnici nepíše vůbec nic
- nejsou altgr (nebo jsou jenom ctrl+alt?) kombinace
- stisknutý capslock nebere v úvahu diakritická písmenka (ěščř atd se pořád píše malé)
- alt+numerická klávesnice v cmd.exe akorát posouvá text místo psaní dalších znaků (jako třeba hodně chybějící alt+92 pro '\')
- při stisku "č" se místo vypsání písmene odentruje

Zatím jsem se do zdrojáků klávesnice (reactos/dll/keyboard/kbdcz1/) ještě ani nedíval, takže nemám moc tušení, co a jak. Pokud by se to někomu chtělo opravovat, tak sem dejte vědět, v opačném případě to berte spíš jako takové moje poznámky :)

preston
Developer
Posts: 272
Joined: Wed Sep 27, 2006 8:19 pm
Location: Prague, Czech Republic

Re: Czech keyboard

Post by preston » Sun Jan 11, 2009 6:45 pm

O většině těhle problému vím, ale řikal 'sem si, že to ještě nějaký ten pátek potrvá, než bude českou klávesnici někdo opravdu používat. Co se toho lomítka a altgr týká - myslim, že problém je někde ve win32k a ne v klávesnici samotné. když to nikdo neopraví, tak se na to podívám.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests