problem z instalacja ReactoOS

Moderators: niski, Saibamen

Post Reply
atomic
Posts: 2
Joined: Mon Oct 03, 2005 4:36 pm

problem z instalacja ReactoOS

Post by atomic »

Witam wszystkich
Mam problem z zainstalowaniem ReactOS wersja 0.2.7 Otoz sciagnalem sobie iso systemu (image cd) , wypalilem plytke i przy bootowaniu systemu z plytki po detekcji sprzetu wywala mi blad:

"Unable to locate boot partitions"

a potem:

"Failed to open boote drive"

Kombinowalem juz na wszystkie sposoby. Sprzet do celeron 500 dysk 8GB 64MB ram'u. Rozumiem ze problem tkwi w partycji dysku. Mam utworzona jedna partycje Fat32. Probowalem tez z FAT16, bez partycji, z formatem dysku bez formatu, wylaczajac i wlaczajac UDMA w biosie i nic, ciagle ten sam blad.
Co robie zle? Pomozcie
Pozdrawiam

Viod
Posts: 102
Joined: Mon Dec 27, 2004 12:29 am

Post by Viod »

Mozliwe ze dysk jest uszkodzony . Moze go przeskanuj jakims toolem na bad sectory i bledy MBR.
:D

regis440
Posts: 26
Joined: Sun Dec 26, 2004 10:40 am
Location: Poland
Contact:

Post by regis440 »

Ale to wyskakuje ci po zainstalowaniu systemu na dysku po pierwszym starcie ??
Nie ma złych programów są tylko kiepscy programiści.

atomic
Posts: 2
Joined: Mon Oct 03, 2005 4:36 pm

Post by atomic »

Tak sprawdzilem dysk norton disk doctor'em znalazl kilka bad sectorow ale tak w srodku dysku wiec to raczej nie powinno miec wplywu na instalacje. Dodam ze win98 instaluje sie na tym sprzecie bez problemu.
A jakies inne propozycje?

Dzieki za pomoc
Pozdrawiam

Viod
Posts: 102
Joined: Mon Dec 27, 2004 12:29 am

Post by Viod »

Mozliwe ze jednek te bady sa problemem . ROS to alpha cholera wie jak instalator reaguje na cos takiego :S
:D

dave8x
Posts: 1
Joined: Mon Oct 24, 2005 6:56 pm

Post by dave8x »

Ja tez mam problemy z tym "systemem".
W trakcie instalacji (pod koniec) pisze, ze nie moze zapisac bootloadera na partycji i zeby wlozyc dyskietke. Po zapisie na dyskietce pisze, ze sprawdza czy sa zapisane wszystkie dane, i tak sobie sprawdzal 10 minut... no to reset. Po resecie bootuje z dyskietki. Nastepnie uruchamia sie freeloader, wybieram w oknie ReactOS i wyswietla sie komunikat: NTOSKRNL.EXE not found - i sie zawiesza. Pomogl tylko hard reset.

Sprobowalem tez wersji "live" systemu. Wkladam plytke, odpala sie. Pokazuje sie pulpit, 1 ikonka i kursor. Kursorem nie da sie ruszac, klawiatura nie dziala. Pomaga tylko hard reset.

To tyle zabawy z ReactOS, dzieki ale na razie wole Linux'a :)

Viod
Posts: 102
Joined: Mon Dec 27, 2004 12:29 am

Post by Viod »

A ja bym wolal ociupinke myslenia ;) ROS to alpha , pewnie masz klawe usb a to narazie nie dziala .
:D

Express
Posts: 21
Joined: Wed Jan 12, 2005 2:17 pm

Post by Express »

To nie dysk.
Ja nigdy nie mogłem zainstalować ROS na moim głównym komputerze, niezależnie od tego, jaki dysk wkładałem. Błąd był ten sam. I nie udało mi się rozwiązać problemu - rosa używałem najpierw tego odpalanego spod dosa, a potem na qemu i na drugim sprzęcie.

kokodin
Posts: 175
Joined: Tue Nov 29, 2005 7:19 pm

Post by kokodin »

z moich obsetwacji (czytać experymentów) wynika że

zwykły komp atx 1 dysk 1 cd 1 fdd mysza|klawiatura ps/2 ==> powinno działać

konfiguracje nie działające :twisted:

mysz w com2 - wygląda jak zawieszony nic nie skutkuje działa tylko reset na obudowie (w systemia działa zegarek) przyczyna brak implementacji skrótów klawiaturowych i obsługi com2

mysz w com1 - da sie klikać ale kursor ucieka do górnego narożnika i nie chce słuchać usera :D przyczyna wadliwa implementacja obsługi com1

dwa napędy cd/cdrw/dvd/... - system nie uruchamia się wywala bluescreena i wiesza sie (livecd terz) przyczyna wadliwa|niepełna implementacja pnp w wersji 0.3 powinno być lepiej

doczepienie czegokolwiek po instalacji os-a powoduje błędy wieszanie sie przy starcie i bluescreeny na dzień dobry wszystkie urządzenia muszą być obecne podczas instalacji systemu wtedy działa sam system ale urządzenia jeszcze nie wszystkie :P

pozdrawiam miłoiśnikóe ros-a oby było ich więcej

taavit
Posts: 3
Joined: Thu Dec 01, 2005 12:35 am

Post by taavit »

Spotkałem się z podobnym problemem, na podobnej konfiguracji sprzętowej, Live-cd wysypywał się ale raczej dlatego że bootowałem z scsi :), co do problemów z myszą, potwierdzam, COM2. Narazie trzeba pracować na takim sprzęcie na jakim pracują autorzy ...

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests