W czym tkwi błąd?

Moderators: niski, Saibamen

Post Reply
dick50
Posts: 3
Joined: Wed Mar 05, 2008 6:18 pm

W czym tkwi błąd?

Post by dick50 » Mon Mar 10, 2008 9:17 pm

Mam laptopa Fujitsu-Siemens V5535. Dysk twardy 80 G. Ściągnąłem iso ReactOsa - płytę instalacyjną w zipie. Rozpakowałem plik 7-zipem i zrobiłem obraz na płycie. Dysk sformatowałem cały płytą XP, zrobiłem partycję, najpierw 20 G Fat, resztę zostawiłem nie ruszaną, po czym wyłączyłem komputer wyłącznikiem. Włożyłem płytę ReactOsa, uruchomiłem z CD-romu. Przez chwilę było kopiowanie bibliotek z paskiem, gdy doszedł do 100%, zrobił się czarny ekran i wszystko stanęło w miejscu. Znów musiałem wyłączyć na "chama", włożyłem płytę XP, zrobiłem partycję 2 G, sformatowałem ją na Fat, po czym znów twardo wyłączyłem komputer i po ponownym uruchomieniu włożyłem płytę z ReactOsem. I ponownie to samo, biblioteki z paskiem postępu i czarny ekran. Co robię źle?

kokodin
Posts: 175
Joined: Tue Nov 29, 2005 7:19 pm

Post by kokodin » Tue Mar 11, 2008 12:07 am

heloł z tego co pamiętam to ros ma w swym instalatorze własne narzędzia do partycjonowania dysków jeśli na dysku nie będzie żadnych partycji instalator nie czeka z tymi kropkami "naciśnij klawisz aby zainstalować z cd...." czy coś takiego (z tym że po anglisku :P) i od razu wchodzi w setup no i tam jest proste narzędzie do tworzenia partycji
to może być jedno rozwiązanie
inna sprawa jaka przychodzi mi do głowy to luki w pamięci które w pc-tach są nieistotne a w kompach przenośnych już tak a może po prostu jeszcze nie lubi 64bitowych procesorów bo ze specyfikacji którą znalazłem w necie ten laptop ma 64bitowego celerona więc teoretycznie powinien chodzić z 64bitowym rosem którego niema

powody mogą być różne głównie dlatego że obecnie ros jest testowany głównie w qemu a ten program emuluje zestaw chipset intel440bx i inne z tym związane peryferia dlatego obawiam się że testowanie rosa w takim kształcie jako obecnie na laptopie to nie za dobry pomysł

Haos
Test Team
Posts: 2954
Joined: Thu Mar 22, 2007 5:42 am
Contact:

Post by Haos » Tue Mar 11, 2008 9:06 am

Problem w tym, ze przydalby sie debug output z procesu instalacji i uruchamiania. Do tego potrzebne sa 2 komputery, oba z portem seryjnym oraz kabel null modem, ktory te porty polaczy. Wowczas, na jedmym z komputerow odpalasz ROSa w wersji DBG a na drugim oprogramowanie do obslugi trasmisji serial, jak Hyperterminal.

Z laptopami problem bywa z wyprowadzeniem portu seryjnego. A bez dbg nie jestesmy w stanie powiedziec co tak na prawde sie tam dzieje i na czym ROS sie wiesza.

saturnnkakaka
Posts: 19
Joined: Tue Jan 08, 2008 7:19 pm

Post by saturnnkakaka » Tue Mar 11, 2008 12:30 pm

Wydaje mi się ze problem tkwi w sprzęcie. Reactos chyba nie obsługuje dysków serial ata. A narzędzie w reactosie do partycjonowania … co tu pisać mogło by go nie być, nie radzi sobie z wieloma czynnościami choćby z czyszczeniem MBR po linuksie. Wiem system jest w fazie alfa… ble ble ble : )
Jestem ignorantem i nie znam sie na systemach operacyjnych.

dick50
Posts: 3
Joined: Wed Mar 05, 2008 6:18 pm

Post by dick50 » Tue Mar 11, 2008 5:03 pm

Sprawa jest tego typu, że nie mam możliwiści połączyć tego komputera z innym.
Reactos chyba nie obsługuje dysków serial ata
XP też nie bez dodatkowych sterowników, w biosie jest ustawione na Ide.
ros ma w swym instalatorze własne narzędzia do partycjonowania dysków jeśli na dysku nie będzie żadnych partycji instalator nie czeka z tymi kropkami "naciśnij klawisz aby zainstalować z cd...."
Bez podziału na partycje dysku nie można sformatować na Fat 32, a Ntfs ros nie obsługuje.
Poza tym kiszka wychodzi już na samym początku. Komputer uruchamia się z CD, leci szybko pasek bibliotek, dochodzi do 100%, po czym ekran robi się ciemny i wszystko przestaje chodzić.

saturnnkakaka
Posts: 19
Joined: Tue Jan 08, 2008 7:19 pm

Post by saturnnkakaka » Tue Mar 11, 2008 5:53 pm

Partycję nie mają nic do tego, z tego co tu piszesz widzę ze w czasie instalacji nie dochodzisz nawet do momentu wybrania języka. Przyczyną tego jest jakaś nie zgodność twojego sprzętu z reactos –em (Reactos na dzień dzisiejszy nie jest w stanie obsługiwać większości sprzętu komputerowego dla tego zaleca się zainstalowanie go za pomocą jakiegoś oprogramowanie które emuluje komputer tzn. jego elementy składowe).
Jestem ignorantem i nie znam sie na systemach operacyjnych.

dick50
Posts: 3
Joined: Wed Mar 05, 2008 6:18 pm

Post by dick50 » Tue Mar 11, 2008 6:53 pm

saturnnkakaka wrote:Partycję nie mają nic do tego, z tego co tu piszesz widzę ze w czasie instalacji nie dochodzisz nawet do momentu wybrania języka. Przyczyną tego jest jakaś nie zgodność twojego sprzętu z reactos –em (Reactos na dzień dzisiejszy nie jest w stanie obsługiwać większości sprzętu komputerowego dla tego zaleca się zainstalowanie go za pomocą jakiegoś oprogramowanie które emuluje komputer tzn. jego elementy składowe).
I to jest konkretna odpowiedź. Emulacja nie bardzo mnie interesuje, ponieważ chcę przetestować niektóre gry. Trudno, zaczekam na następną wersję. Serdecznie dziękuję.

Haos
Test Team
Posts: 2954
Joined: Thu Mar 22, 2007 5:42 am
Contact:

Post by Haos » Tue Mar 11, 2008 8:11 pm

Jest inny problem. Instalator nie obsluguje np dwoch partycji Primary na jednym HDD. A zarazem Winda jak i ROS musza byc odpalane z Primary. Sadze ze ten problem to kwestia czasu, ale oczywiscie najlepiej byloby sie upewnic z debug logiem.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest