Problem

Moderators: niski, Saibamen

smolek
Posts: 22
Joined: Mon Feb 18, 2008 10:44 pm

Problem

Post by smolek » Mon Feb 18, 2008 10:54 pm

No to na początek Witam! :P Mam taki problem nagrałem płytkę instalacyjną z reactos 0.3.4 ale podczas wybierania jeżyka instalacji (w blue screen) nie działą klawiatura sprawdzałem to na 2 pc i jest tak samo. Mam także nagraną płytkę live cd ale ona też nie działa pojawia się tylko test który pisze coś o błędzie ntfs a potem płyta przestaje działać i widzę tylko czarny ekran. Co mam w tym wypadku robić ?

Haos
Test Team
Posts: 2954
Joined: Thu Mar 22, 2007 5:42 am
Contact:

Post by Haos » Tue Feb 19, 2008 12:13 am

0.3.4 ma blad ze sterownikami myszki/klawiatury. Sprobuj najnowszej wersji trunk. Do sciagniecia na: http://www.reactos.org/getbuilds/

smolek
Posts: 22
Joined: Mon Feb 18, 2008 10:44 pm

Post by smolek » Tue Feb 19, 2008 12:23 am

Co mam tu ustawić bo cały czas widzę "Found 0 files!" :/ (jak ten plik się zwie.)

gezeb
Posts: 10
Joined: Wed Jan 30, 2008 7:03 pm

Post by gezeb » Tue Feb 19, 2008 12:23 pm

http://svn.reactos.org/iso i wybierasz najnowszy

smolek
Posts: 22
Joined: Mon Feb 18, 2008 10:44 pm

Post by smolek » Tue Feb 19, 2008 1:30 pm

Pobrałem ten plik "bootcd-32418-rel.7z 19-Feb-2008 01:28 23.9M"
Wkładam płytkę klikam enter wyskakuje mi niebieskie okienko. Ono sobie spokojnie wczytuje pliki. Kończy wczytywanie i dead. Po nim widzę tylko czarny ekran nawet płytka nie rusza :/ Może napisze konfiguracje mojego pc może to komuś to będzie bardziej pomocne by pomógł mi rozwiązać ten problem.


Mój PC:
procesor: Pentium 3 Tualatin 1133MHz 512Mb cache
ram: 256 SD DIMM
dysk: 40GB Hitaschi (ata 80 żyłowy kabelek)
Grafika: Nvidia GeForce FX5500 PCi (Wiem co piszę w moim pc nie ma agp gdyż pc był kiedyś francuskim serwerem.)
Klawiatura:PS/2 można powiedzieć multimedialna (przyciski do ruchu po stronach, potencjometr, i przyciski do obsługi odtwarzacza muzyki)
Myszka: USB Genius Ergo R815 Laser (sprawdzałem też mysz pod PS/2 nie ma reakcji)

Haos
Test Team
Posts: 2954
Joined: Thu Mar 22, 2007 5:42 am
Contact:

Post by Haos » Tue Feb 19, 2008 2:18 pm

Niestety, potrzeba nam logow Debug. Do tego musisz miec drugi PC i polaczyc oba porty serial kablem "null modem". Wtedy uzywasz wersji DBG (a nie rel) na jednym PC, na drugim PC odpalasz hyperterminal i juz wiesz co sie dzieje... Zdobyte logi z bledami wrzucasz do bugzilli.

Podejrzewam ze twoj hw jest w jakis sposob niestandardowy i cos sie krzani na poziomie kernela/sterownikow. Bez logow DBG nie dowiemy sie.

smolek
Posts: 22
Joined: Mon Feb 18, 2008 10:44 pm

Post by smolek » Tue Feb 19, 2008 2:23 pm

Nie będę udawał nawet że rozumiem. Pomyślałem sobie, że sprawdzę to na 2 komie. A tak nawiasem powinno działać. Bo jak pisałem na poprzedniej płytce gdzie nie działa klawiatura przy wyborze języka instalacji (to ten następny po wczytywaniu plików (blue screen)). To znaczy, że wtedy działało bo się wyświetliło teraz nie działa. Dopiszę do tego postu jeśli na 2 pc też nie będzie dało lub dało się uruchomić.


//na drugim pc okno z wyborem języka sie wyświetliło ale nie nie reagowała klawiatura. Dodam że na górze pisze wersję 0.4 SVN czu Jakos tak.

A jest może jakaś możliwość zainstalowania z poziomu innego systemu?



To jest ten kabel o którym mówiłeś Haos?
http://www.allegro.pl/item308718175_kab ... m_3_m.html
Jak to ten to może byś się pokusił o zdobycie tych logów tylko ie wiem co dalej trzeba zrobić?
Wtedy uzywasz wersji DBG (a nie rel) na jednym PC, na drugim PC odpalasz hyperterminal i juz wiesz co sie dzieje... Zdobyte logi z bledami wrzucasz do bugzilli.
I jeśli możesz to wytłumacz to trochę jaśniej.

gezeb
Posts: 10
Joined: Wed Jan 30, 2008 7:03 pm

Post by gezeb » Tue Feb 19, 2008 4:56 pm

smolek a zrob sobie pierwsze 3,5 G partycje na reactosa , jak pisalem
http://www.reactos.org/forum/viewtopic.php?t=5177 instalacja lubi sie wysypac
przy wiekszych partycjach , ostatnio przy wiekszej od 7,5 G a dzis zauwazylem ze musze zmniejszyc do 3,5 bo inaczej instalator pokazuje ze partycja nieprawidlowa

Haos
Test Team
Posts: 2954
Joined: Thu Mar 22, 2007 5:42 am
Contact:

Post by Haos » Tue Feb 19, 2008 11:28 pm

@smolek

To jest wlasnie ten kabel. Laczysz nim 2 PCty. Na jednym odpalasz ROS w wersji dbg a na drugim program Hyperterminal, ustawiony na odbior. Wlaczasz ROS. Jesli wszystko jest dobrze ustawione to w Hyperterminalu ujrzysz logi Debug. Znajda sie tam wszystkie raporty o awariach, crashe, itp.

@Gezeb
A moglbys screenshota z bledem zrobic? Sam od pewnego czasu poluje na dziwny bug z nieprawidlowym wykryciem partycji. Sprawdze na dniach 4, 8 i 10gb partycje... ale pod qemu moze nie wyjsc... Niestety, pod real hw potrzebne sa logi dbg:/

smolek
Posts: 22
Joined: Mon Feb 18, 2008 10:44 pm

Post by smolek » Wed Feb 20, 2008 8:55 am

gezeb mi się wydaje, że to jest na maszynie wirtualnej a ja chę mieć go na sprzęcie realnym.

Postaram się zakupić niedługo ten kabel. Tylko jak odpalić ros w wersji dbg?

gezeb
Posts: 10
Joined: Wed Jan 30, 2008 7:03 pm

Post by gezeb » Wed Feb 20, 2008 11:53 am

@smolek to co opisywałem dotyczy realnej maszyny

@Haos na razie z logów nici , postaram się przynajmniej o screenshota , pierwsze
spróbuje na innym komputerze , żeby ewentualnie wykluczyć problemy sprzętowe

smolek
Posts: 22
Joined: Mon Feb 18, 2008 10:44 pm

Post by smolek » Sat Feb 23, 2008 7:08 pm

Czaicie panowie jaka buba :D Jak miałem ubuntu 7.04 na partycji ext3 (czy jakoś tak) to nie widziałem okna wyboru języka (tego tekstowego) ale jak zainstalowałem windowsa xp na partycji ntfs to okno wyboru języku się wyświetla (nadal mówię o tym tekstowym niebieskim). Ale klawiatura nie działa dalej ani na jednym ani na 2 pc mimo że pobrałem najnowszą wersję. I czego się dowiedziałem jeszcze mam pc na architekturze i686. (ciekawe co to za dziwaczna architektura :/ )

Więc jaki z tego morał? Mając linuxa zapomnij o ROS-ie. Może wy panowie wiecie kiedy wyjdzie poprawiona wersja by można było ją zainstalować normalnie?

gezeb
Posts: 10
Joined: Wed Jan 30, 2008 7:03 pm

Post by gezeb » Sat Feb 23, 2008 8:40 pm

ja bym nie wyciągał takich wniosków ( mam linuksa na kolejnej partycji i okno wyboru jezyków jest ) a czym tworzyłeś partycję na rosa ?

smolek
Posts: 22
Joined: Mon Feb 18, 2008 10:44 pm

Post by smolek » Sat Feb 23, 2008 9:01 pm

niczym nie robiłem. Myślałem, że ros skoro ma podobny interface instalacji to pewnie potrafi tworzyć partycje ale jeśli nie to co polecacie? Może dało by się zainstalować na pendrive? On jest sformatowany jako fat32.

$]-[iR{}N
Posts: 4
Joined: Tue Feb 26, 2008 2:01 am

Witam Was ;)

Post by $]-[iR{}N » Tue Feb 26, 2008 3:59 am

Witam :)
Widze, ze nie tylko ja mam taki problem :/
A mianowicie:
Przeczytalem w gazecie o Tym systemie i pierwsze co zrobiłem to www.google.pl ;]
Znalazlem obraz wypalilem i restart ;]
Plytka zatrybila poprosil o dowolny klawisz, wdusiłem costam i jak doszło do menu wyboru jezyka to mi sie humor zepsul...
W tym momencie juz został tylko reset, bo nie szło nic wybrać nawet japońskiego...
No coz mowie, czeba poszukac rozwiazania i zabieram sie za wertowanie forum natknolem sie na temat i ok sciagnołem ten najnowszy obraz płyty i...
Kolejny raz lipa... Jedyna roznica to to, ze teraz po wcisnieciu ctrl mi spada na turecki a jak dam shift to na english i znow zawieszka...
Testowalem to takrze na laptopie, pierwsza nagrana płytka podobnie jak na towerze sie sypała, ale ta nowsza nie - eureka ruszyło - no, ale nie cieszylem sie dlugo bo podczas proby instalacji, po wyborze folderu gdzie to ma byc zainstalowane wyskakuje info, ze sie nie da utworzyc pliku czy katalogu i wcisnac enter zeby uruchomic ponownie... Szkoda, ale bede sprawdzal kolejne wersje i zakupie kabelek "null modem" napewno się logi przydadzą... :o

Edit:

Eureka ściągnołem sobie nowy obraz i sie instaluje ;)
Ale tylko na laptopie na PC dalej tak jak ostatnio :/

Edit:

Niestety i tym razem nie doszło do końca...
A dokładniej instalator prosi o dyskietke sformatowaną...
I nie ma najmniejszej ochoty sprawdzić czy jest dyskietka czy jej nie ma tylko za każdym wciśnięciem entera od razu wywala tosamo :/
Kaplica ponownie :/

Locked

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest