kilka spraw o reactos

Moderators: niski, Saibamen

Post Reply
Mortus125
Posts: 2
Joined: Wed Mar 28, 2007 3:03 pm

kilka spraw o reactos

Post by Mortus125 »

mam pytanie czy dało by sie tak zrobić by reactOS nic nie zrobił i był koło windowsa to by wyglądało trochę tak:
[win xp .. gb] [reactOS 5 gb]
o i jak by doinstalować do tego np lilo lub grub albo ubota (taki bootloader) ??

Haos
Test Team
Posts: 2954
Joined: Thu Mar 22, 2007 5:42 am
Contact:

Post by Haos »

Primo, watpie bys NA PRAWDE chcial zmieniac swoj obecny MBR, nalezacy do systemu na ktorym pracujesz... ROS jest w stanie alfa dopiero, co wiecej, jest praktycznie kompletnie rozgrzebany (kernel, HAL, Win32...) Jak cos sie zwali, to bedziesz miec "wesoly weekend" z odzyskiwaniem danych.

Secundo: bootloader ReactOSa supportuje tylko partycje Primary... a przynajmniej mi sie nie udalo go zmusic do korzystania z partycji Ext i dysku logicznego.

Tak wiec jesli masz jeden dysk - lepiej zainteresuj sie Qemu i wirtualizacja.

A jesli masz dwa dyski... na drugim zaloz partycje primary w FAT32, przestaw ten drugi jako jedyny dysk w kompie i zainstaluj ReactOS, umieszczajac bootloader na tamtym dysku twardym (o ile twoj bios umozliwa ci boot z dowolnego dysku), albo na dyskietce (wowczas by bootowac ROS musisz owa dyskietke miec w stacji.

Instalowanie ROS na tej samej partycji jest prosta droga do skopania sobie systemu na dobre.

O bootloaderach niestety nie powiem ci nic.

Mortus125
Posts: 2
Joined: Wed Mar 28, 2007 3:03 pm

Post by Mortus125 »

:) to ja po gotowym qemu pojade a czy jest możliwość dostępu do neta przez qemu ??

edit: nie mam ważnych danych mam 13 lat więc ważniejsze trzymam na pendrive

Haos
Test Team
Posts: 2954
Joined: Thu Mar 22, 2007 5:42 am
Contact:

Post by Haos »

Nie probowalem bo mam WiFi i to troszke komplikuje sprawe. Wazne dane czy nie, i tak lepiej gdy nie trzeba reinstalowac systemu.

Mozesz rownie dobrze zainstalowac na qemu 0.3.1

kwaku1
Posts: 79
Joined: Mon Jan 16, 2006 5:58 pm

Post by kwaku1 »

Mortus125 wrote::) to ja po gotowym qemu pojade a czy jest możliwość dostępu do neta przez qemu ??
Ja jadę na Neo. Przez sieciówkę i router nie mam żadnych problemów z łączeniem ROSa w Quemu z netem. :)

.aart3k
Posts: 339
Joined: Sat Apr 01, 2006 11:21 am

Post by .aart3k »

można, w lilo i grubie masz chainloader i w taki sam sposób jak masz winde koło linuxa możesz zrobić rosa koło windy i linuxa, zainstaluj bootloadera na partycji ros'a i dodaj do lilo czy co tam masz jako główny bootloader.

Z tym źe odradzam instalowanie ReactOS na realnym sprzęcie, jeszcze nie teraz a jak coś to 0.3.0 a nie 0.3.1

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests