Dziwny problem z instalacja...

Moderators: niski, Saibamen

Post Reply
kawak3000
Posts: 1
Joined: Thu Jun 08, 2006 2:56 pm

Dziwny problem z instalacja...

Post by kawak3000 »

Witam mam dziwny problemik mam laptopa starego IBM thinkpad 700
procesor pentium mmx 233
dysk 5 giga
64 mb ram

jak wkladam live cd bez zadnego ale odpala mi wszystko
jak chce zainstalowac ustawiam na butowanie z plyty komputer odpala i
_ przez caly czas mruga mi _ taki kursor _ jak ladowanie systemu... mam win 98 na nim czy jest mozliwosc zainstalowania ROS na 2 partycji ?? czy ogolnie jest mozliwosc zainstalowania go u mnie ??
kwaku1
Posts: 79
Joined: Mon Jan 16, 2006 5:58 pm

Post by kwaku1 »

Czyli ROS live uruchamia się bez problemu, natomiast wykrzacza się płytka z programem instalacyjnym?
san
Posts: 2
Joined: Sat Sep 23, 2006 8:46 pm

Post by san »

mam podobny problem
nagrywam ROS'a Nero jako bootowalną płytkę.
po załadowaniu wyskakuje mi
1. Floppy 1,44 czy coś takiego
i na tym staje (już w biosie!)

Pozdrawiam!
kokodin
Posts: 175
Joined: Tue Nov 29, 2005 7:19 pm

Post by kokodin »

nie wiem co jest nie tak ale dla pewności powiem jak powinno działać :D

jeżeli komp ma 64mb ram 1 napend optyczny i możliwość w biosie boot z cdromu (dodtakkowo dysk jest na fat/fat32 lub nie ma partycji inne systemy wywracają instalator)

w takim przypadku trzebo po prostu nagrać iso na płytkę i powinno działać i nie trzeba już robić żadnych magicznych trików z tym iso :D

a co do dyskietki to wogule nie działa w reactosie taki wynalazek :D i najlepiej wyłączyć to w biosie a jeeli jest to błąd w nagrywaniu zaawansowanym w nero :D przy robieniu własnej płytki to trzeba zawsze wybierać emulacje 1,44 "no emulation" przynajmniej tak jest przy robieniu płyt win xp w rosie powinno być podobnie
san
Posts: 2
Joined: Sat Sep 23, 2006 8:46 pm

Post by san »

wszystko jest jak trzeba
proceros intel pentium
64mb ram'u
dysk (odpięty na wszelki wypadek)

odpalam wersję live
(nagraną Nero, przy zaawansowanych ustawieniach emulowania, ustawione 'no emulation)

i wszystko wygląda tak, jak napisał kolega.

Boot from atapi CD-ROM:
_

i na tym staje...
.aart3k
Posts: 339
Joined: Sat Apr 01, 2006 11:21 am

Post by .aart3k »

A próbowałeś jakieś starsze wersje ReactOS'a albo nowe SVN'y (te "nocne" wersje)?

Ja swoją drogą też kiedyś miałem problem z zainstalowaniem pewnego bootloadera na starszym kompie, po prostu ni cholery nie dało się.
Może teraz jest podobnie?
TKr
Posts: 1
Joined: Thu Nov 02, 2006 10:12 pm
Location: Kraków, Poland

Post by TKr »

Panowie - podstawowa sprawa:
Każdy Relek ReactOS ( plik *.iso ) ma wrzucone do siebie tą cało dyskietkę wiec w Nero nie tworzymy botowalnych płytek czy czego kolwiek podobnego tylko po prostu nagrywamy obraz.
Nagrać obraz możecie również w Alcoholu czy CloneCD, wedle uznania.
Nie ma potrzeby grzebania w jakiś ustawieniach.
zebasoftis
Posts: 9
Joined: Thu Sep 29, 2005 3:00 pm
Location: Poland

Post by zebasoftis »

Nie wiem jak jest teraz ale za dawnych czasów nie bylo mozliwe jeszcze zainstalowanie ReactOS na innej partycji niz primary. Nie mam pojecia czy to zostalo juz poprawione.

A tak poza tym to pozdrawiam wszystkich forumowiczów :) Milo widziec ze forum przez te kilka miechów sie rozruszalo. Nawet kokodin jest moderatorem :) Prosze prosze :)
Ja niestety jakis czas temu wpadlem w ostry wir pracy i brak mi czasu na jakakolwiek aktywnosc (czyt. lenistwo mi doskwiera ;p)
kokodin
Posts: 175
Joined: Tue Nov 29, 2005 7:19 pm

Post by kokodin »

nie wiem jak jest z tym instalowaniem na innych partycjach bo nigdy nie próbowałem ale pszypuszczam że w wersji 0,3.2 będzie to już możliwe ponieważ obecnie trwają prace nad przepisaniem procesu bootowania do 100% kompatybilnego z windows czyli stwożenia własnego w 100% funkcjonalnie kompatybilneho ntdlr z tym z xp i kożystanie z takiej samej składni w pliku boot.ini w rezultacie otrzymamy system który będzie mógł być zainstalowany na dowolnej partycji po windowsie nt/xp/2000 kożystajcy z windowsowego ntdlr (starczy zmodyfikować boot.ini) lub zainstalowany na pierwszej partycji będzie mógł odpalać windowsy zainstalowane na innych partycjach no i logo startowe sie zmieni :D na bardziej kompatybilne z xp :wink:
zebasoftis
Posts: 9
Joined: Thu Sep 29, 2005 3:00 pm
Location: Poland

Post by zebasoftis »

Implementacja bootloadera nie rozwiaze wszystkich problemów. Instalator powinien obsługiwać chociażby partycje rozszerzone. Wydaje mi się że nie ma aktualnie takiej obsługi.
kokodin
Posts: 175
Joined: Tue Nov 29, 2005 7:19 pm

Post by kokodin »

instalator sam musi jakoś sie załadować a najczęściej jądrem instalatora jest okrojone jądro samego systemu który instaluje :D zrobienie porządku z boot loaderem oznacza że jądro reactosa będzie obsługiwać bootowanie z innych partycji tak samo jak xp więc i instalator powinien zacząć widzieć te rozszerzone partycje (skoro instalator jedzie na tym samym jądrze) jeśli w wersji 0,3.2 nie będzie działać to będzie to błąd instalatora (bo sam system będzie do tego gotowy) i trzeba będzie z devami na ircu pogadać o błędzie instalatora :D
.aart3k
Posts: 339
Joined: Sat Apr 01, 2006 11:21 am

Post by .aart3k »

[czepiam się] nie okrojone jądro a odpowiednio przygotowany system operacyjny, najczęściej z wymienioną powłoką i automatycznie ładującą się odpowiednią aplikacją[/czepiam się]
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest