Prezentacja systemu

Moderators: niski, Saibamen

Post Reply
.aart3k
Posts: 339
Joined: Sat Apr 01, 2006 11:21 am

Prezentacja systemu

Post by .aart3k » Fri Jun 02, 2006 5:52 pm

Witam panowie, coś mało postrujemy ostatnio :P

Ale do rzeczy: mam zrobić prezentację o ReactOS na lekcję systemów operacyjnych (na 5 na koniec:P) Walnę trochę teorii historii w powerpoincie i chciałem też zrobić część z ReactOS'em "na żywo" w emulatorze. Co byście polecali mi zaprezentować w ReactOS'ie?

Quest-88
Posts: 24
Joined: Sat Jan 14, 2006 12:17 pm

Post by Quest-88 » Fri Jun 02, 2006 6:13 pm

miałem zamiar przetestować następujące oprogramowanie na ROSie 0.3 stable

GIMP+GTK
Inkspace
Picasa
Photoshop
CorelDRAW

Opera
Firefox
FleshGet
GG
PSI
LimeWire
GMail Driver
OpenOffice.org
MS Office
WinAMP
FFDshowPack
7-zip
Quake 4
Age of Empires III
Eclipse
MonoDevelop
VisualStudio
DeepBurner
Nero
SuperMemo
MKS_Vir
Avast

EKSTREMALNA WYZWANIA

+ Instalacja MS Service Pack na ReactOSie
+ IE
+ WMP

--------
myśle, że to będzie ciekawe ;-)

kokodin
Posts: 175
Joined: Tue Nov 29, 2005 7:19 pm

Post by kokodin » Fri Jun 02, 2006 10:53 pm

hehe prezentcja rosa na lekcji :wink:

emulator polecam Qemu jaet darmowy i dość zaawansowany na xp powinno chulać z nawet niezłą prędkością

programiki masz opisane w support :D i najlepiej bierz te które działają na conajmniej 3 gwiazdki (instalacja windowsowego firefoxa pod nie windowsem robi niezłe wrwżenie polecam)

ale nie wiem na kiedy masz mieć te przezentacje więc nie moge ci powiedzieć czy zdążą z 0.3 powinno być "soon" ale nie wiadomo jakie

jednego jestem pewien ze sterownikami będzie kłopot musisz wyszukać zainstalować co najmniej jeden sterownik (sieciówka) bo z prezentacji będzie kicha nikt nie polubi czegoś na czym "nie działa net"

polecam zrobić w domu kompletny wirtualny komputerek z 500 mb hdd 128 mb ram tapetą i sprawną siesiówką nagrać to z całym qemu na płytkę i tylko pokazać (przekopiowane na dysk w szkole bo z płyty będzie "tylko do odczytu") z instalowaniem na lekcji i "livecd" można dać sobie spokój nie będzie to ani ciekawe ani spektakularne

ogólnie pomysł bardzo i sie podoba reactos potrzebuje troszeczke dobrej propagandy :D pozdrawiam życze sukcesu

.aart3k
Posts: 339
Joined: Sat Apr 01, 2006 11:21 am

Post by .aart3k » Fri Jun 02, 2006 11:09 pm

prezentacja obejmie 16 uczących się informatyków (jak się spodoba to może rozprzestrzeni się dalej <marzyciel>), wykorzystam vmware (szybki i wygodny, nie interesuje mnie chwilowo czy darmowy czy płatny ;) ) i odpalę wersję 0.2.9 (tak mi doradził WaxDragon, ta prezentacja ma być na czwartek i do tego czasu mimo iż już jest 0.3 RC1 nie wiedomo jak będzie ze stabilnością, a poszło o AbiWorda). Tylko właśnie nie wiem jak będzie z sieciówką i odpaleniem neta na rosie...
bawił się ktoś w to?

thid
Posts: 3
Joined: Tue May 30, 2006 11:14 am

Post by thid » Mon Jun 05, 2006 4:28 am

ja ostatnio pytałem się o to na forum :)
http://www.reactos.org/forum/viewtopic.php?t=2218

kokodin
Posts: 175
Joined: Tue Nov 29, 2005 7:19 pm

Post by kokodin » Mon Jun 05, 2006 12:06 pm

ostatnio bawiłem się najnowszymi trunc'ami w qemu i zauważyłem ciekawą rzecz jakaś sieciówka instaluje się automatycznie i działa, odczytuje ip z dhcp potem zainstalowałem firefoxa i on również działa tylko ciężko trafić myszem gdzie tezeba :wink: dzisiaj zamierzam jeszcze troche pomęczyć qemu

nie wiem jaka sieciówka jest w vmware (czy jakoś tak) ale jeżeli taka jak w qemu to równie dobrze będzie działać (bez ściągania jakichkolwiek dodatkowych sterowników)

pozdrawiam niech moc będzie z wami

Viod
Posts: 102
Joined: Mon Dec 27, 2004 12:29 am

Post by Viod » Tue Jun 06, 2006 12:16 am

Jak chcesz zainstalowac MS SP na ROSie ? Przecierz Windows != ROS
:D

.aart3k
Posts: 339
Joined: Sat Apr 01, 2006 11:21 am

Post by .aart3k » Thu Jun 08, 2006 10:11 pm

No lipa panowie wyszła, z interaktywnej prezentacji nici, SVN-ki chodzą jak chcą a 0.2.9 pod VirtualPC nie chce mi działać zwyczajnie (przy stacie BSOD'a mam). Teraz to tylko screeny pozostały ;)

Quest-88
Posts: 24
Joined: Sat Jan 14, 2006 12:17 pm

Post by Quest-88 » Thu Jun 08, 2006 10:30 pm

@Viod, jeszcze nie wiem. Ale na pewnym joggerze (ktory sledze) facet pisał, że zainstalował SP w WINE :| co przyczyniło się do leszej pracy z "emulatorem"

zawsze można coś takiego zrobić i przetestować kompatybilność :D

.aart3k
Posts: 339
Joined: Sat Apr 01, 2006 11:21 am

Post by .aart3k » Fri Jun 09, 2006 6:13 pm

No cóż mi się wydawało że SP to uaktualnienie systemu, w tym i jądra do noweszej wersji a WINE ma chyba z tym mało wspólnego...

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest