Witam!!!!

Moderators: niski, Saibamen

Bober
Posts: 12
Joined: Sat May 07, 2005 1:50 pm
Contact:

Post by Bober »

Przyznam sie ze nie za bardzo wiem gdzie o to zapytac, wiec zapytam sie tu:
:arrow: Czy React Os jest juz wydany - chociaz wersja testowa? Na stronie pisze ze mial byc wydany w kwietniu 2005.
:arrow: Dorwalem link http://sourceforge.net/project/showfile ... ge_id=6629
problem tylko w tym ze nie wiem na ta chwile co z tego sciagnac... sciagnalem poki co reactos0.2.6-REL-src.zip...
:arrow: Jest moze gdzie Polski Faq jak zainstalowac React OS
:arrow: Czy na starych komputerach - jak pentium 100 - React OS bedzie dzialal??

Z gory dziekuje.
Pozdrawiam

Misiek
Posts: 4
Joined: Sun Apr 24, 2005 3:26 pm

Post by Misiek »

no jest wydany, to co ściagłeś to jest właśnie to wydanie ( a właściwie jego źrodła ) :-) wersja 0.2.6.

Sciagnij: http://prdownloads.sourceforge.net/reac ... p?download
Bierzesz ten plik .zip, rozpakowujesz, w środku masz obraz iso, nagrywasz to na płytę, czymkolwiek, np Nero...

Jeśli chodzi o instalację... to instaluje się prawie tak samo jak Windows NT... wrzucasz płyte do napędu CD i reset, powinien się uruchomić instalator... FAQ na stronie MS ;-) póki co instalacja tego poza eulatorem to może nie wypalić, np u mnie... (nie działa z dyskiem SATA)...

powinien zadziałać na 386, tak mi się zdaje, mój Win95 [NT chyba też by ruszył :| ]chodził na 386 super szybko sprawnie i stabilnie [przy 4MB ram], lepiej niż win3.1 ;-)

Bober
Posts: 12
Joined: Sat May 07, 2005 1:50 pm
Contact:

Post by Bober »

póki co instalacja tego poza eulatorem to może nie wypalić
nie za bardzo rozumiem... jak poza emulatorem? i jeszcze jedno - sciagam te dwa pliki (w tym jeden ktory mi podales). Wypalam to na plyte CD - kopiuje ten plik *.iso i powinno wszystko samo dzialac tak?

Czy potrzebne jest połaczenie do internetu aby zainstalować ten system..

Misiek
Posts: 4
Joined: Sun Apr 24, 2005 3:26 pm

Post by Misiek »

poza emulatorem, czyli na prawdziwym sprzęcie (czyli tak jak instaluje się każdy normalny system)... nie na każdym sprzęcie uda się to zainstalować ( na moim się nie udaje :D)... napewno uda się w VMWare, QEmu, Bosch, itp.... no ale spróbuj u siebie...

plik iso trzeba bezpośrednio nagrać, nie tylko skopiować na płytę... w Nero jest takie coś jak Recorder->Burn Image (po naszemu: Nagrywarka->Nagraj obraz, albo jakoś tak podobnie....) wybierasz ten plik iso i nagrywasz...

do instalacji nie jest potrzebnny internet

Viod
Posts: 102
Joined: Mon Dec 27, 2004 12:29 am

Post by Viod »

U mnie na AMD k5 166MHz 32MB RAM ROS chodzi srednio .
:D

Express
Posts: 21
Joined: Wed Jan 12, 2005 2:17 pm

Post by Express »

A u mnie nie chodzi w ogóle - coś krzyczy, że sobie nie radzi z tablicą partycji.
Athlon 1200, płyta MSI coś tam, HDD Seagate 40GB, ale jeszcze nie Barracuda

Bober
Posts: 12
Joined: Sat May 07, 2005 1:50 pm
Contact:

Post by Bober »

Dziala u mnie na Pentium 166 - tyle ze wiesza sie co chwile - nie wiem czy w tym ReactOS to dziala ale jak chce wejsc to czegos co przypomina panel kontrolny to sie wiesza, jak chce wejsc wlasciwosci pulpitu to sie wiesza.... Sprawdze dzis na lepszym kompie...

Viod
Posts: 102
Joined: Mon Dec 27, 2004 12:29 am

Post by Viod »

Urzywasz snapshotow ?Czasami sa zwalone . Ja czegos takiego nie mialem . Moze masz konflikt sprzetowy czy cuś
:D

Express
Posts: 21
Joined: Wed Jan 12, 2005 2:17 pm

Post by Express »

Używam normalnych pełnych wersji.
Kiedyś chyba 2.3 był taki problem i teraz z ostatnią też. Pod emulatorem, czy na innym kompie było wporządku, ale na moim głównym zainstalować się nie chciał. I móił, że nie rozpoznaje tablicy partycji - przy próbie instalacji, przy wykrywaniu sprzętu.
Na różnych dyskach, żeby nie było. Widać sobie z moją płytą nie radzi, ale mam ją od nowości sprawuje się bez zarzutu.

Viod
Posts: 102
Joined: Mon Dec 27, 2004 12:29 am

Post by Viod »

No to sproboj snapshota ;] Zawsze warto poprobowac.
:D

Bober
Posts: 12
Joined: Sat May 07, 2005 1:50 pm
Contact:

Post by Bober »

Nie za bardzo rozumiem - jaki snapshot - wytlumaczy mi ktos?

czy zdazal sie komus taki problem jak u mnie? Mam zainstalowany tylko glowny plik reactOS'a moze cos musze dograc??

Viod
Posts: 102
Joined: Mon Dec 27, 2004 12:29 am

Post by Viod »

Snapshoty czyli codzienne kompilacje mozna pobierac stad
http://meklort.isa-geek.com/ Narazie stronka jest nieczynna ale powinna niedlugo wrocic do nas ;] [/url]
:D

Bober
Posts: 12
Joined: Sat May 07, 2005 1:50 pm
Contact:

Post by Bober »

Jest jakies inne m-sce skad moge to pobrac? na co dokladnie potrzebny ten snapshot co on takiego robi?

Viod
Posts: 102
Joined: Mon Dec 27, 2004 12:29 am

Post by Viod »

To obraz instalacyjny dysku . WYpalasz i masz najnowszego rosa . Pliki sa pobierane z SVN i kompilowane przez skrypt. wejdz na pl.wikipedia.org/wiki/ReactOS . Tam jest wiecej nfo .
:D

Bober
Posts: 12
Joined: Sat May 07, 2005 1:50 pm
Contact:

Post by Bober »

Poczytalem ta wikipedie i mimo to nie mam pojecia czemu ten reactos tak mi dziala. Jak dobrze widze to wszystkim Wam dziala normalnie.

Czy moglibyscie napisac krok po kroku co instalowaliscie, skad to mieliscie co instalowaliscie i jak instalowaliscie ?? :)

Wiem ze zameczam - az glupio mi ale nie wiem do kogo sie zglosic a chcialbym aby ten reactos mi dzialal....

Locked

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest