Problem z intslacją

Moderators: niski, Saibamen

Dredmore
Posts: 2
Joined: Tue Jun 26, 2012 11:46 am

Problem z intslacją

Post by Dredmore » Tue Jun 26, 2012 11:54 am

hej, dostałem ostatnio jakiegoś starego laptopa (kilkuletniego LG)
moim zamiarem było wbić mu system lekki jak ReactOS żeby lapik nadawał się do przeglądania internetu itp.

Więc
1. Format C: na FAT
2. Instalacja z ReactOS'a z CD
3. Wyciągam CD jak zalecane, Restart kompa
4. "Proszę czekać" Instalacja trwa i trwa... Myszka nie śmiga, nic się nie rusza. Jak zrobię restart to to samo znowu i tylko się ładuje...

5. W czym jest problem?


PS. jestem zielony w temacie

Haos
Test Team
Posts: 2954
Joined: Thu Mar 22, 2007 5:42 am
Contact:

Re: Problem z intslacją

Post by Haos » Tue Jun 26, 2012 4:03 pm

Bez logowania ciezko powiedziec. Czy lapek ma wyprowadzony port szeregowy (serial)?

Dredmore
Posts: 2
Joined: Tue Jun 26, 2012 11:46 am

Re: Problem z intslacją

Post by Dredmore » Wed Jun 27, 2012 9:03 am

Ma taki port, jednak nic do niego nie jest podłączone, nie jest także podłączony do internetu, nie ma karty WiFi.

Pisarz
Posts: 375
Joined: Sat May 12, 2007 9:29 am

Re: Problem z intslacją

Post by Pisarz » Wed Jun 27, 2012 3:04 pm

A szkoda, bo kabel null-modem (tak on się zwał) byłby w tej chwili bardzo przydatny, by uzyskać logi.

kospan
Posts: 2
Joined: Sun Aug 21, 2011 1:35 pm

Re: Problem z intslacją

Post by kospan » Sun Aug 12, 2012 7:38 pm

Żeby nie zakładać nowego tematu , Mam to samo tylko mój sprzęt to stacjonarka :
Płyta główna : ASRock K7VT4A+
Procesor : AMD Athlon XP (Duron) 1.8Ghz
Ram : 768MB DDR1
Grafika : Nvidia TNT2 pro 64
Instalator kopiuje pliki po resecie ładuje i wyskakuje okienko Jednak mysz ani klawiatura nie reagują mysz jak i klawiatura są na PS2

Saibamen
Posts: 212
Joined: Mon Jul 19, 2010 11:19 am
Location: Poland
Contact:

Re: Problem z intslacją

Post by Saibamen » Sun Aug 12, 2012 8:11 pm

Wkurza mnie to, że innym sposobem nie można uzyskać logów z maszyny. Deweloperzy wymyślcie jakiś normalny sposób... Choćby zapis logów na USB
ReactOS Forum Global Moderator
IT-Maniak.pl administrator

Haos
Test Team
Posts: 2954
Joined: Thu Mar 22, 2007 5:42 am
Contact:

Re: Problem z intslacją

Post by Haos » Mon Aug 13, 2012 3:11 am

Wyprobujcie ReactOS (Screen) - pozwala nawet na interakcje z kdbg (kernel debugger) na przyklad w celu dokonania zrzutu listy wywołań w przypadku kraksy (komenda bt - backtrace). Aczkolwiek nie da sie ich w zaden sposob zapisac. trzeba jeno fotki strzelac.

Saibamen
Posts: 212
Joined: Mon Jul 19, 2010 11:19 am
Location: Poland
Contact:

Re: Problem z intslacją

Post by Saibamen » Mon Aug 13, 2012 3:57 am

Tylko ze screen nie zawsze sie odpala. Mi to nigdy sie nie wlaczyl...
ReactOS Forum Global Moderator
IT-Maniak.pl administrator

Haos
Test Team
Posts: 2954
Joined: Thu Mar 22, 2007 5:42 am
Contact:

Re: Problem z intslacją

Post by Haos » Mon Aug 13, 2012 10:43 pm

A mozesz rozwinac temat? W jakim sensie nie zawsze sie odpala?

Saibamen
Posts: 212
Joined: Mon Jul 19, 2010 11:19 am
Location: Poland
Contact:

Re: Problem z intslacją

Post by Saibamen » Tue Aug 14, 2012 8:30 am

np. jak był bug z mshtml - nigdy screen się nie włączył - przynajmniej dla mnie. w innych wypadkach nie próbowałem
ReactOS Forum Global Moderator
IT-Maniak.pl administrator

wojo664
Posts: 320
Joined: Mon Jul 06, 2009 5:39 pm

Re: Problem z intslacją

Post by wojo664 » Tue Aug 14, 2012 10:10 pm

Instalator kopiuje pliki po resecie ładuje i wyskakuje okienko Jednak mysz ani klawiatura nie reagują mysz jak i klawiatura są na PS2
W trybie instalacji masz 4 opcje do wyboru: 2 z ACPI jednoprocesorowe (uniprocesor) i 2 bez ACPI (multi) Wybierz Uniproc bez ACPI i powiedz czy coś to daje. ja tak mam na VirtualBox, że jak daje ACPI to mi mycha nie działa.
np. jak był bug z mshtml - nigdy screen się nie włączył - przynajmniej dla mnie. w innych wypadkach nie próbowałem
Kiedyś chodząc po tej stronie natknąłem sie na coś podobnego, tylko że tam nie dało sie wejść we wczesnej fazie ładowania systemu w INT 3 debuggera bodajże.
Last edited by wojo664 on Thu Aug 16, 2012 8:43 pm, edited 1 time in total.

Saibamen
Posts: 212
Joined: Mon Jul 19, 2010 11:19 am
Location: Poland
Contact:

Re: Problem z intslacją

Post by Saibamen » Thu Aug 16, 2012 12:35 pm

wojo664 wrote:ja tak mam na VirtualBox, że jak daje ACPI to mi mycha nie działa.
Wyłącz integrację myszy jak odpalisz ROSa.
ReactOS Forum Global Moderator
IT-Maniak.pl administrator

wojo664
Posts: 320
Joined: Mon Jul 06, 2009 5:39 pm

Re: Problem z intslacją

Post by wojo664 » Thu Aug 16, 2012 8:39 pm

Integracja myszki działa z zainstalowanym "Guest Additions" a ten problem występuje bez tego dodatku.

kospan
Posts: 2
Joined: Sun Aug 21, 2011 1:35 pm

Re: Problem z intslacją

Post by kospan » Sun Sep 09, 2012 6:17 pm

Reactos działa wystarczyło zaznaczyć zamiast ACPi Uniprocesor zaznaczyłem Standart uniprocesor i system obsługuje myszkę i klawiaturę , teraz sterowniki czy będą pasowały z windowsa ??

wojo664
Posts: 320
Joined: Mon Jul 06, 2009 5:39 pm

Re: Problem z intslacją

Post by wojo664 » Thu Sep 13, 2012 7:45 pm

W założeniu powinny, jednakże nie zawsze instalatory do tychże poprawnie odpalają. Poza tym część sterowników po próbie inicjalizacji przez system wywala błędy. Tu masz listę kompatybilności sprzętu, gdzie
ZIELONY -> Sprzęt działa bez problemu
NIEBIESKI -> Nie wykonano testów na tym sprzęcie
CZERMONY -> Nie działa lub zawiesza ReactOS

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest