ReactOS problemik

Moderators: niski, Saibamen

KacperCL
Posts: 15
Joined: Sun Jun 24, 2012 9:30 am

ReactOS problemik

Post by KacperCL » Sun Jun 24, 2012 10:00 am

Witam. Mam problem. Ściągnąłem te RosBe i wpisałem:

Code: Select all

ssvn create
I taki błąd:
Image
Pomoże ktoś?

PS. Dodam że mam WIn 7 HP 64bit

Haos
Test Team
Posts: 2954
Joined: Thu Mar 22, 2007 5:42 am
Contact:

Re: ReactOS problemik

Post by Haos » Sun Jun 24, 2012 11:12 am

Jesli nie uzywasz PowerShella, to odpalasz zly skrot. Poszukaj "ReactOS Build Environment" zamiast "ReactOS Build Environment - PowerShell".

KacperCL
Posts: 15
Joined: Sun Jun 24, 2012 9:30 am

Re: ReactOS problemik

Post by KacperCL » Sun Jun 24, 2012 11:31 am

A no mam ReactOS Build Environment 2.0. I wpisuje

Code: Select all

ssvn create
i tu:

Code: Select all

Nazwa 'findstr' nie jest rozpoznawalna jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy.
A czy problem może naprawić ściągnięcie kodów źródlowych ReactOSa i skomplikowanie go poleceniem

Code: Select all

makex bootcd
?

Haos
Test Team
Posts: 2954
Joined: Thu Mar 22, 2007 5:42 am
Contact:

Re: ReactOS problemik

Post by Haos » Sun Jun 24, 2012 7:51 pm

Zaczynajac od poczatku: jaki skrot uruchamiasz? Jaka jest jego pelna nazwa?

KacperCL
Posts: 15
Joined: Sun Jun 24, 2012 9:30 am

Re: ReactOS problemik

Post by KacperCL » Mon Jun 25, 2012 7:18 am

Ja uruchamiam ReactOS Build Environment w wersji 2.0

Haos
Test Team
Posts: 2954
Joined: Thu Mar 22, 2007 5:42 am
Contact:

Re: ReactOS problemik

Post by Haos » Mon Jun 25, 2012 8:00 pm

Prawy przycisk myszki na ikonie skrotu BE ktory uruchamiasz, z menu wybierz wlasciwosci. Skopiuj i wklej tutaj zawartosc pola Element Docelowy.

KacperCL
Posts: 15
Joined: Sun Jun 24, 2012 9:30 am

Re: ReactOS problemik

Post by KacperCL » Tue Jun 26, 2012 7:22 am

Code: Select all

C:\Windows\System32\cmd.exe /t:0A /k "C:\Program Files\RosBE\RosBE.cmd"
Dodam że ściągnąłem kod źródłowy i wkleiłem do

Code: Select all

E:\Pipboy\New
i wpisuję makex bootcd:

Code: Select all

mingw32-make.exe: *** No rule to make target `bootcd'.  Stop.

Haos
Test Team
Posts: 2954
Joined: Thu Mar 22, 2007 5:42 am
Contact:

Re: ReactOS problemik

Post by Haos » Tue Jun 26, 2012 4:02 pm

Ktora rewizje kodu? Wejdz do katalogu E:\Pipboy\New i wpisz komende:

Code: Select all

dir > 1.txt
a potem wklej tu zawartosc pliku 1.txt

KacperCL
Posts: 15
Joined: Sun Jun 24, 2012 9:30 am

Re: ReactOS problemik

Post by KacperCL » Tue Jun 26, 2012 7:07 pm

Zmieniłem nazwę folderu z New na REL a ten 1.txt wygląda tak:

Code: Select all

Wolumin w stacji E to Ubuntu
 Numer seryjny woluminu: 86AB-7705

 Katalog: E:\Pipboy\REL

2012-06-26  19:05    <DIR>          .
2012-06-26  19:05    <DIR>          ..
2012-06-25  07:47               517 .hgeol
2012-06-26  19:05                 0 1.txt
2012-06-25  07:47             1˙159 apistatus.lst
2012-06-25  07:42    <DIR>          base
2012-06-25  07:37    <DIR>          boot
2012-06-25  07:37    <DIR>          cmake
2012-06-25  07:47             7˙088 CMakeLists.txt
2012-06-25  07:47             5˙442 configure.cmd
2012-06-25  07:47             1˙058 configure.sh
2012-06-25  07:47            18˙903 COPYING
2012-06-25  07:47             1˙566 COPYING.ARM
2012-06-25  07:47            27˙027 COPYING.LIB
2012-06-25  07:47            35˙821 COPYING3
2012-06-25  07:47             7˙816 COPYING3.LIB
2012-06-25  07:47             2˙717 CREDITS
2012-06-25  07:47               841 depmap.xsl
2012-06-25  07:46    <DIR>          dll
2012-06-25  07:47            68˙429 Doxyfile
2012-06-25  07:47    <DIR>          drivers
2012-06-25  07:47             2˙231 global.lds
2012-06-25  07:37    <DIR>          hal
2012-06-25  07:41    <DIR>          importlibs
2012-06-25  07:41    <DIR>          include
2012-06-25  07:47             2˙879 INSTALL
2012-06-25  07:40    <DIR>          lib
2012-06-25  07:36    <DIR>          media
2012-06-25  07:40    <DIR>          modules
2012-06-25  07:43    <DIR>          ntoskrnl
2012-06-25  07:47               329 PreLoad.cmake
2012-06-25  07:47               828 README
2012-06-26  07:22    <DIR>          RosBE-Logs
2012-06-25  07:37    <DIR>          subsystems
2012-06-25  07:47             2˙330 toolchain-gcc.cmake
2012-06-25  07:47               523 toolchain-msvc.cmake
2012-06-25  07:37    <DIR>          tools
2012-06-25  07:47               912 vreport.xsl
2012-06-25  07:41    <DIR>          win32ss
              21 plik(˘w)            188˙416 bajt˘w
              18 katalog(˘w)  25˙990˙406˙144 bajt˘w wolnych

Haos
Test Team
Posts: 2954
Joined: Thu Mar 22, 2007 5:42 am
Contact:

Re: ReactOS problemik

Post by Haos » Tue Jun 26, 2012 10:31 pm

W takim razie czynisz nastepujaco:
1. uruchamiasz configure.cmd
2. Jesli program zakonczy prace bez bledow, powinienes znalezc sie w E:\Pipboy\REL\output-MinGW-i386
3. W tej lokacji znajdziesz 2 katalogi - host-tools oraz reactos.
4. Wchodzisz wpierw do host-tools i wpisujesz polecenie makex
5. Jak kompilator zakonczy bez bledow, wracasz do output i przechodzisz do reactos
6. Tam wpisujesz wg uznania makex bootcd (kompiluje pliki i tworzy bootowalny obraz iso) czy samo makex (tylko kompiluje pliki) wg uznania.

Jakbys mial dalej problemy tak jak z ssvn create to odinstaluj ROSBE, sciagnij od nowa ostatnia wersje i ponownie zainstaluj.

KacperCL
Posts: 15
Joined: Sun Jun 24, 2012 9:30 am

Re: ReactOS problemik

Post by KacperCL » Wed Jun 27, 2012 7:23 am

Jak uruchamiam configure.cmd to się natychmiast zamyka.

Haos
Test Team
Posts: 2954
Joined: Thu Mar 22, 2007 5:42 am
Contact:

Re: ReactOS problemik

Post by Haos » Wed Jun 27, 2012 3:35 pm

Uruchom najpierw cmd.exe a potem dopiero z niego configure.cmd

KacperCL
Posts: 15
Joined: Sun Jun 24, 2012 9:30 am

Re: ReactOS problemik

Post by KacperCL » Wed Jun 27, 2012 5:18 pm

Ale nawet jak wpisze tą komendę to nic nie robi, nawet nie przenosi do katalogu.

Haos
Test Team
Posts: 2954
Joined: Thu Mar 22, 2007 5:42 am
Contact:

Re: ReactOS problemik

Post by Haos » Wed Jun 27, 2012 11:07 pm

Moj blad, nie z cmd.exe ale z okna ReactOS Build Environment.

Jesli mimo to nic sie nie dzieje, masz cos skopane z instalacja BE. Odinstaluj, sciagnij od nowa ostatnia wersje i zainstaluj.

KacperCL
Posts: 15
Joined: Sun Jun 24, 2012 9:30 am

Re: ReactOS problemik

Post by KacperCL » Thu Jun 28, 2012 7:28 am

Re-installa robiłem już setki razy.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests